loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen.


Manoeuvres

Een manoeuvre is een actie waarvoor een bestuurder extra voorzichtig en aandachtig moet zijn. Bijvoorbeeld: Parkeren en inhalen.

Parkeren

Bestuurders moeten er voor zorgen dat hun voertuig geen gevaar vormt wanneer het geparkeerd is. Parkeer je voertuig op een plaats waar het mag staan en zorg ervoor dat het duidelijk zichtbaar is voor andere weggebruikers. Als je op de rijbaan parkeert, zorg dan dat je zo dicht mogelijk tegen het voetpad parkeert. Als je parkeert op een helling, zorg er dan voor dat de wielen gedraaid zijn richting het voetpad. Op deze manier kan het voertuig niet op de rijbaan rollen.

  • Als het mogelijk is, parkeer je op een plaats dat daarvoor is bestemd.
  • Gebruik de handrem wanneer het voertuig is geparkeerd.
  • Laat het voertuig in versnelling staan of in op "park" bij een automatische transmissie.
  • Kijk uit voor andere weggebruikers voordat je de deur open doet.
  • Laat de sleutel niet in het contact zitten.
  • Sluit de deur onmiddellijk nadat je bent uitgestapt.
  • Vergrendel de deuren wanneer je uw voertuig verlaat.


Parkeren is toegestaan


Parkeren enkel toegestaan op de weg


Parkeren enkel toegestaan gedeeltelijk op de weg


Parkeren enkel toegestaan op de stoep


Parkeren verboden


Parkeren en stoppen verboden


Inhalen

Wanneer een voertuig trager rijdt dan de maximaal toegelaten snelheid, dan mag je het voertuig links inhalen. Inhalen is een heel gevaarlijk maneuver. Haal enkel in als er genoeg ruimte is en als de weg helemaal vrij is. Bij het inhalen van een voetganger, fietser of bromfiets moet er minstens 1 meter afstand zijn. Inhalen is verboden bij kruispunten, hellingen, gevaarlijke bochten en oversteekplaatsen.

Inhalen verboden


Einde van het inhaalverbod


Inhalen verboden voor vrachtwagens


Einde van het inhaalverbod voor vrachtwagens


Invoegen

Wegen met een hoge snelheid hebben in het algemeen een oprit/invoegstrook om u tijd te geven om snelheid op te bouwen. Gebruik de oprit om dezelfde snelheid te behalen als de voertuigen op de hoofdweg. Als je moet wachten op ruimte op de hoofdweg, rij dan trager zodat je nog genoeg ruimte hebt om in te voegen op de hoofdweg.Achteruit rijden

Achteruit rijden wordt meestal gedaan bij het parkeren van het voertuig. Bestuurders verwachten niet dat een voertuig achteruit aan het rijden is, en realiseren dit misschien pas wanneer het te laat is. Als je een straat of afslag mist, rij dan nooit achteruit maar zoek een plaats waar je veilig kan draaien.