loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen.


Rijden

Rijden is een heel complexe vaardigheid, omdat je vaak met verschillende handelingen tegelijk moet uitvoeren. Hier vind je de basis om veilig te rijden.

Starten

Raadpleeg de handleiding voor de beste manier om het voertuig te starten. Zorg ervoor dat de handrem is aangetrokken. Als het voertuig een manuele transmissie heeft, dan mag het niet in versnelling staan. Bij sommige voertuigen moet de het koppel pedaal ingedrukt zijn. Voertuigen met een automatische transmissie, zet je in parkeerstand.Versnellen

Versnel geleidelijk en soepel. Als je te snel probeert te versnellen dan beginnen de wielen te "spinnen". Vooral bij een glad wegdek kan dit veel bestuurders verrassen. Bij een voertuig met manuele transmissie, oefen met het koppel pedaal en het gaspedaal zodanig dat de motor niet over versneld en niet vertraagd wanneer je schakelt.Sturen

Het stuur hou je best vast met beide handen. Het linkerhand tussen 8 en 10 uur en het rechterhand tussen 2 en 4 uur. Deze positie is comfortabel en op wegen met een hoge snelheid kunt u bochten maken zonder uw handen van het stuur te halen.Kijken

Een goede bestuurder, weet wat er gebeurt rond zijn voertuig. Met behulp van de spiegels kan je een goed overzicht houden van wet er zich rond jouw voertuig afspeelt. Je moet de weg grondig en ver genoeg aftasten met de ogen. Zo kan je problemen en verkeersborden vanop een verre afstand zien en op tijd reageren.Ruimte/Afstand

Je moet altijd de weg delen met andere weggebruikers. Hoe meer afstand je laat tussen uw voertuig en dat van uw voorligger, hoe meer tijd je hebt om te reageren. De ruimte tussen de voertuigen is essentieel om veilig en vlot te kunnen rijden.


Verkeersdrempel

Een verkeersdrempel wordt aangekondigd door de verkeersborden hieronder. De snelheid is er beperkt tot 30 km/u.

Waarschuwing voor een verkeersdrempel


Verkeersdrempel


Tunnel

Als een tunnel langer is dan 500 meter, wordt hij aangeduid door het verkeersbord hieronder. De exacte lengte kan op het bord aangegeven worden.

Begin van een tunnelDocumenten

Een bestuurder moet zijn identiteitskaart en rijbewijs altijd bij zich hebben. In het voertuig moet een inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs en een keuringsbewijs aanwezig zijn. Alle documenten moeten origineel zijn, een kopie is niet geldig.

Identiteitskaart


Rijbewijs


Inschrijvingsbewijs


Gelijkvormigheidsattest


Verzekeringsbewijs


Keuringsbewijs


Attributen

In een voertuig moeten ook de volgende attributen aanwezig zijn: gevarendriehoek, verbanddoos, brandblustoestel en een fluovest. Een reservewiel, krik, GPS, parkeerschijf en trekkabel zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn.

Gevarendriehoek


Verbanddoos


Brandblustoestel


Fluovest