loading

Woordenboek

Hier vind je de woordenschat van het verkeer.


Gevaren


Gevaren

Er zijn vele gevaren op de openbare weg, bestuurders moeten deze gevaren herkennen en op een juiste manier reageren. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende gevaren.


Weersomstandigheden

Verminder uw snelheid bij regen, sneeuw en ijzel. Het wegdek is veel gladder bij slechte weersomstandigheden, hierdoor hebben de banden minder grip. Bij een nat wegdek kan je best uw snelheid verminderen met ongeveer 15 km/u. Bij sneeuw kan je best uw snelheid halveren. Gebruik sneeuwbanden of sneeuwkettingen wanneer er sneeuw op de weg ligt. Op ijs moet je heel voorzichtig rijden, want een voertuig is niet bestuurbaar op ijs. Het is dan ook heel gevaarlijk om op ijs te rijden.


Aquaplaning

Bij regen of een nat wegdek, hebben de meeste banden een goede grip tot ongeveer 55 km/h. Als je sneller rijdt, beginnen de banden op het water te rijden zoals waterski's. Dit noemen we "hydroplaning", in het nederlands watergladheid of aquaplaning. Als er water op het wegdek ligt kunnen de banden volledig hun grip verliezen met de weg. Kale of versleten banden kunnen hun grip verliezen bij veel lagere snelheden. De beste manier om hydroplaning te voorkomen, is om de snelheid te verminderen bij regen of een nat wegdek.


Wegenwerken

Bij wegenwerken worden vaak voorlopige oranje gekleurde lijnen op het wegdek geschilderd. De oranje strepen vervangen dan de witte.


Overstekende dieren

Overstekende dieren kunnen gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. In groene gebieden gebeurt het vaak dat dieren de weg oversteken.