loading

Ken je voertuig: De autoruit

De bolletjes aan de zijkant van je autoruiten hebben een naam, namelijk de frit. Uiteraard hebben ze ook een functie en Ken legt je uit waar ze precies voor dienen.

Autoruit ontdooien

De ramen van je auto zitten dichtgevroren. Hoe zorg je weer voor goed zicht en wat kun je doen om te voorkomen dat je überhaupt hoeft te krabben? In deze Wegenwachttip laat de wegenwacht zien hoe je dat moet doen.

Hoe werken de ruitenwissers?

Waar de ruitenwissers voor dienen, weet je allicht. Maar weet je ook hoe ze verslijten en dat er verschillende soorten bestaan?

3 tips om aangedampte ruiten te voorkomen

Tijdens de herfst en winter ligt er snel een wasem op je autoruiten. Erg gevaarlijk, want aangedampte ruiten beperken je zicht sterk. Met deze tips los je dat euvel snel op.

Ruitenwissers vervangen

Ruitenwissers worden gemaakt van rubber en zijn dus na een paar maanden waarin ze sneeuw, regen en stof van je voorruit vegen versleten. Je kunt met je auto naar een garage gaan om ze te laten vervangen maar je kunt dit ook zelf doen. De manier waarop je dit doet is op de meeste modellen toepasbaar.

Je voorruit ijsvrij maken

Het is niet veilig om te gaan rijden als er ijs op je voorruit zit. Verwijder altijd voordat je gaat rijden ijs en sneeuw van je voorruit, om je eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers te garanderen.

Condens van de voorruit verwijderen

Je voorruit beslaat wanneer lucht van verschillende temperaturen mengt en condenseert. Condens wordt in de zomer veroorzaakt door warme buitenlucht die je koude voorruit raakt. In de winter ontstaat het wanneer de warmte lucht binnenin de auto de koude voorruit raakt. Begrijpen hoe condens zich vormt kan je helpen om er vanaf te komen, afhankelijk van het seizoen. Je kunt ook stappen ondernemen om te voorkomen dat je voorruit beslaat.