loading

Hoe meet je de bandenspanning van je wagen?

Rijden met goede banden die de juiste bandenspanning hebben is erg belangrijk. Joni van VAB legt uit hoe je dat precies moet nakijken en hoe je de banden op de juiste spanning brengt.

Waar meet ik het best mijn bandenspanning?

Bij heel wat tankstations kun je de bandenspanning van je wagen meten en indien nodig lucht bijpompen. Maar er is heel wat verschil tussen de toestellen en heel wat apparaten blijken niet zo accuraat te zijn.

Bandenspanning controleren van autobanden

Verkeerde bandenspanning kan leiden tot hoger brandstofverbruik, ongelijkmatige slijtage en zelfs klapbanden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig, in ieder geval elke maand, je bandenspanning controleert.

Een autoband verwisselen

Sta je langs de kant van de weg met een lekke band? Wil je zelf je wiel kunnen verwisselen zonder om hulp te hoeven vragen? Gelukkig is het verwisselen van een band niet zo moeilijk als het lijkt, als je tenminste goed bent voorbereid en het niet erg vindt om de handen uit de mouwen te steken.

Bepalen wanneer autobanden vervangen moeten worden

Vraag je je weleens af wanneer versleten autobanden vervangen moeten worden? De staat van je banden speelt een cruciale rol bij de veiligheid, wegligging en efficiëntie van je auto. Volgens brancheorganistie VACO rijden veel automobilisten (41%) met tenminste één band die beschadigd of versleten is. Bij 9% komt daardoor zelfs de verkeersveiligheid in gevaar. De meeste banden zijn ontworpen om gedurende hun volledige levensduur dezelfde prestaties te leveren, maar bij te veel slijtage verliest je auto tractie en remcapaciteit. Hier zijn wat tips om je te helpen beslissen of het tijd is voor nieuwe banden.