loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen.


Manoeuvres

Een manoeuvre is een actie waarvoor een bestuurder extra voorzichtig en aandachtig moet zijn. Bijvoorbeeld: Parkeren en inhalen.

 • Parkeren
 • Inhalen
 • Invoegen
 • Achteruit rijden


Video's manoeuvres

Enkele handige video's over het verkeer.


Parkeren

Bestuurders moeten er voor zorgen dat hun voertuig geen gevaar vormt wanneer het geparkeerd is. Parkeer uw voertuig op een plaats waar het mag staan en zorg ervoor dat het duidelijk zichtbaar is voor andere weggebruikers. Als u op de rijbaan parkeert, zorg dan dat u zo dicht mogelijk tegen het voetpad parkeert. Als u parkeert op een helling, zorg er dan voor dat de wielen gedraaid zijn richting het voetpad. Op deze manier kan het voertuig niet op de rijbaan rollen.

 • Als het mogelijk is, parkeert u op een plaats dat daarvoor is bestemd.
 • Gebruik de handrem wanneer het voertuig is geparkeerd.
 • Laat het voertuig in versnelling staan of in op 'park' bij een automatische transmissie.
 • Kijk uit voor andere weggebruikers voordat u de deur open doet.
 • Laat de sleutel niet in het contact zitten.
 • Sluit onmiddellijk uw deur nadat u bent uitgestapt.
 • Vergrendel de deuren bij het verlaten van uw voertuig.


Parkeren is toegestaan


Parkeren enkel toegestaan op de weg


Parkeren enkel toegestaan gedeeltelijk op de weg


Parkeren enkel toegestaan op de stoep


Parkeren verboden


Parkeren en stoppen verboden


Inhalen

Wanneer een voertuig trager rijdt dan de maximaal toegelaten snelheid, mag u het voertuig links inhalen. Inhalen is een heel gevaarlijk maneuver. Haal enkel in als er genoeg ruimte is en als de weg helemaal vrij is. Bij het inhalen van een voetganger, fietser of brommer moet er minstens 1 meter afstand zijn. Inhalen is verboden bij kruispunten, hellingen, gevaarlijke bochten en oversteekplaatsen.

Inhalen verboden


Einde van het inhaalverbod


Inhalen verboden voor vrachtwagens


Einde van het inhaalverbod voor vrachtwagens


Invoegen

Wegen met een hoge snelheid hebben in het algemeen een oprit/invoegstrook om u tijd te geven om snelheid op te bouwen. Gebruik de oprit om dezelfde snelheid te behalen als de voertuigen op de hoofdweg. Als u moet wachten op ruimte op de hoofdweg, rij dan trager zodat u genoeg ruimte heeft om in te voegen op de hoofdweg.Achteruit rijden

Achteruit rijden wordt meestal gedaan bij het parkeren van het voertuig. Bestuurders verwachten niet dat een voertuig achteruit aan het rijden is, en realiseren dit misschien pas wanneer het te laat is. Als u een straat of afslag mist, rij dan nooit achteruit maar zoek een plaats waar u veilig kunt draaien.


Community

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel met uw vrienden op sociale media!Reacties 173


Aug 04, 2020


ewa kom station

1

Aug 05, 2020


heel goed

Aug 06, 2020


Ging mis

Aug 10, 2020


zn prijs niet waard.

Aug 10, 2020


Heel goed