loading

Inhalen

Wanneer een voertuig trager rijdt dan de maximaal toegelaten snelheid, dan kan je dat links inhalen. Om over inhalen te kunnen spreken, moet het voertuig voor jou wel in beweging zijn. Als dat voertuig niet rijdt spreken we over voorbij rijden.

Links inhalen verboden

Over een witte of gele onderbroken streep mag je rijden om een voertuig links in te halen. Zijn doorlopende en onderbroken streep naast elkaar getrokken dan mag het ook als de onderbroken streep langs jou zijde is, eenmaal ingehaalt moet je over de doorlopende streep rijden om je terug naar rechts te begeven. Over een doorlopende witte of gele streep mag je niet rijden om links in te halen.

Inhalen met je motorfiets

Inhalen gebeurt altijd links. Enkel stilstaande voertuigen mag je langs rechts voorbijrijden, al is dat voor je veiligheid niet aan te raden. Zodra de voertuigen in beweging zijn, gaat het niet meer om voorbijrijden maar om inhalen. Dan heb je de keuze: ofwel invoegen in de file, ofwel inhalen, maar dat mag dus alleen langs links.

43 camera's gaan inhaalverbod vrachtwagens controleren

13-01-2019 Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Er komt ook een betere handhaving: 38 vaste en 5 mobiele ANPR-camerasystemen zullen controleren op het verbod. Er komt bovendien ook controle op het inhaalverbod bij regenweer.

Weyts: 'Truckers die inhalen bij regenweer zullen geflitst worden'

10-11-2018 Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil vanaf volgend jaar op de snelwegen speciale camera's plaatsen om vrachtwagenchauffeurs te beboeten die inhalen bij regenweer. Uit een recent onderzoek van Touring blijkt dat één op de drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regenweer negeert. Ongeveer negentig procent van de overtreders rijdt met een buitenlandse nummerplaat. 'De Belgen kennen de regels blijkbaar, maar bij de buitenlandse chauffeurs is er nog werk aan de winkel', bevestigt Danny Smagghe van Touring.