loading

Hoe moet ik motorolie peilen en bijvullen?

Zelf je oliepeil controleren kan in een aantal eenvoudige stappen met behulp van deze instructievideo van de Wegenwacht.

Hoe moet ik mijn koelvloeistof bijvullen?

Hoe moet ik mijn koelvloeistof bijvullen? In deze Wegenwachttip leggen we uit hoe je dit het beste aanpakt. Zorg voor een doek, handschoenen en de juiste koelvloeistof. Zorg er ook voor dat de motor koud is wanneer je het koelvloeistofpijl gaan controleren en eventueel bijvullen.

Hoe werkt de distributieriem?

Je garagist zegt dat je distributieriem moet worden vervangen, maar je hebt geen idee waarover hij het heeft? VAB krikt je technische kennis op!

Hoe werken de bougies?

Je hebt wellicht al eens van bougies gehoord of ze zelfs moeten laten vervangen. Maar wat doen die bougies eigenlijk?

Het oliepeil van je auto controleren

Om problemen aan de motor van je auto te voorkomen is het belangrijk dat je het oliepeil regelmatig controleert. Motorolie is het smeermiddel tussen de bewegende delen van een motor, als het peil te laag is zullen de onderdelen sneller slijten en zul je sneller problemen ondervinden. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf het oliepeil te checken en eventueel olie bij te vullen. Lees hier hoe dat moet.

Een oververhitte motor afkoelen

Eigenlijk zou iedereen met een rijbewijs moeten weten hoe je een oververhitte motor afkoelt. Door het probleem te analyseren en op te lossen kun je snel weer de weg op en het scheelt een hoop geld. En als je toch naar de garage moet, kun je beter uitleggen wat het probleem is.

Het chassisnummer en de motorcode vinden

Het chassisnummer wordt gevormd door de laatste zes cijfers van het VIN-nummer van je auto (Voertuig Identificatie Nummer), dus je moet het VIN-nummer zoeken om je chassisnummer te achterhalen. Bij auto's en motorfietsen kan het nummer op verschillende plekken zitten, dus waar je moet zoeken hangt af van het voertuig. Het motornummer vind je op het motorblok van je auto of motorfiets. Lees gauw de tips in dit artikel als je het VIN-nummer of het motornummer van je voertuig nodig hebt.

Sta je langer dan 1 minuut stil, zet dan de motor van je auto uit

20-11-2017 Veel mensen laten de motor van hun wagen draaien als ze stilstaan voor een gesloten overweg of zelfs aan de schoolpoort. Nochtans is dat volgens het verkeersreglement verboden. 96 artsen en specialisten vinden dat er strenger moet worden toegezien op die wet, om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar is dat wel goed? Of stoot een startende motor net meer vervuilende deeltjes uit? Professor Sebastian Verhelst van de UGent gaf het antwoord in De Wereld Vandaag op Radio 1.