loading

De gordel, de levensredder nummer één in het verkeer!

Het is een illusie te denken dat je jezelf of je kind bij een ongeval kunt beschermen zonder de veiligheidsgordel of het juiste kinderbeveiligingssysteem te gebruiken. Zelfs een botsing tegen een relatief lage snelheid oefent enorme krachten uit op de inzittenden. Alhoewel de gordel de levensredder bij uitstek is in het verkeer, is de gordeldracht bij ons spijtig genoeg nog steeds geen reflex. Daarom voert het Vlaams Gewest een nieuwe gordelcampagne.

Checklist autospiegels, stoel en gordels

Wie mag zonder gordel rijden?

01-03-2018 In ons land hebben minstens 15.000 mensen om medische redenen een vrijstelling van de verplichting om hun gordel te dragen. Dat is veel te veel, vindt Vias. Volgens de verkeers­veiligheids­organisatie zijn er helemaal geen medische redenen die het grote risico rechtvaardigen van rond te rijden zonder gordel. Vias wil dat het systeem van gordelvrijstellingen strenger wordt.

Drie op de vier kinderen zitten niet correct vastgeklikt in de auto

20-02-2018 De gordeldracht van kinderen kleiner dan 1,35 meter blijft te wensen overlaten in ons land. Slechts 23 procent van de Belgische kinderen zit volledig juist vastgeklikt in de auto: in het juiste zitje én met de gordel op de juiste manier aan. Een op de acht kinderen draagt helemaal geen gordel, in Vlaanderen is dat zelfs een op de zes. Dat blijkt uit een onderzoek van het verkeersveiligheidsinstituut Vias.