Yaya geçidiPolonya
30. Yaya geçidi
Yaya geçidi, yayaların bir yolu geçebileceği belirlenmiş yerdir. Genellikle yol çizgileri, trafik işaretleri, sinyaller veya bunların birleşimiyle gösterilir.
Sürücüler uygun dikkatle yaklaşmalı ve yerel hukuk gerektiriyorsa yol vermelidir. Yayalar da yaklaşan trafiği gözlemlemeli ve varsa yaya sinyallerine veya yetkili trafik görevlilerinin talimatlarına uymalıdır.
Polonya'da sürücüler yaya geçidinde ne zaman yol vermelidir?
Sürücüler yavaşlamalı, özel dikkat göstermeli ve işaretli geçitte bulunan veya geçide girmekte olan yayalara yol vermelidir. Tramvay sürücüleri geçitte bulunan yayalara yol vermelidir; ancak geçide giriş önceliği, tramvayın önünden geçide giren yayaları kapsamaz. Geçerli ışıklara uyun.
Polonya'da tüm yaya geçitleri aynı şekilde mi kontrol edilir?
Hayır. Trafik ışıklarla veya yetkili talimatlarla düzenleniyorsa bunlara uyun. Kontrolsüz işaretli bir geçitte sürücüler, geçitte bulunan veya geçide girmekte olan yayaları korumalıdır. Araçlara yeşil ışık yanması, yayaların taşıt yolundan çıkmasını engelleyecekse giriş izni vermez.
🔗 eli.gov.pl • Polonya, Sejm, Karayolu Trafik Kanunu, 12 Ekim 2026 tarihli birleştirilmiş çalışma metni; 🔗 eli.gov.pl • Polonya, İşaretler ve Işıklar Yönetmeliği, 2019 birleştirilmiş metni, maddeler 21, 95–96 ve 98–99
Polonya'da ötesi tıkalıysa yaya geçidine girebilir miyim?
Yayaları engellemeden geçidi tamamen geçebileceğiniz yer açılana kadar geçitten önce bekleyin. Sizinle aynı yönde ilerlerken bir yayaya yol vermek için durmuş bir aracın yanından geçmeyin. Geçitte trafiğin kontrol edildiği durumlar dışında, yaya geçidinde veya hemen öncesinde sollamak da yasaktır.
Polonya'da ada, yaya geçidini böler mi?
Evet. Her taşıt yolunu ayrı değerlendirin; araç trafiğinin bir ada veya başka bir düzenekle ayrıldığı yerlerde de aynı kural geçerlidir.
Polonya'da yayalar geçerken telefon kullanabilir mi?
Çevreyi gözlemlemeyi kısıtlayacak şekilde kullanamazlar. Bu kural, işaretli geçitler dahil taşıt yollarına, bisiklet yollarına ve raylara girerken veya bunları geçerken geçerlidir.
Polonya'da yayalar yolu koşarak geçebilir mi?
Hayır. Madde 14, taşıt yollarını ve bisiklet yollarını koşarak geçmeyi yasaklar.
Polonya'da yayalar yolda sağlanan üst geçidi veya yaya tünelini kullanmak zorunda mı?
Evet, yayalarla bisikletlilerin ortak kullandığı tesisler de dahildir.
Polonya'da yolcular yaya geçidine bağlı adaya nasıl ulaşmalıdır?
Toplu taşıma adasına girerken veya adadan ayrılırken bu geçidi kullanın.
Polonya'da yayalar yerleşim alanındaki bölünmüş yolu geçit dışında geçebilir mi?
Hayır. Yaya geçidini kullanmalıdırlar.
Polonya'da yaya yoluyla taşıt yolunu bariyerin ayırdığı yerde yayalar geçebilir mi?
Hayır. Yasak, bariyerin taşıt yolunun hangi tarafında bulunduğundan bağımsız olarak geçerlidir.

Trafik kuralları
Polonya