loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen. Soms kunnen de verkeersregels een beetje onduidelijk overkomen. Over alle regels in het reglement is echter goed nagedacht, het is dan ook belangerijk om de achterliggende gedachtegang te kennen.

Ongeval

Een ongeval is vaak snel gebeurt. Wat moet u doen als u betrokken bent bij een ongeval?

 • Ongeval met gewonden
 • Ongeval met schade
 • Europees aanrijdingsformulier
 • Gevarendriehoek
 • Ongeval in een tunnel
 • Vluchtmisdrijf


Ongeval met gewonden

Bij een ongeval met lichtgewonden verplaats dan uw voertuig naar een plaats waar het mag staan. Als dat niet mogelijk is of als er zwaargewonden zijn, dan plaatst u de gevarendriehoek en probeert u te voorkomen dat er nog ongevallen gebeuren. Bel het internationaal noodnummer 112, met dit nummer wordt automatisch ook de politie verwittigd. Bij een ongeval met gewonden moet u altijd de politie verwittigen.

Verplaats geen zwaargewonden, enkel als het levensnoodzakelijk is. Ze kunnen breuken of inwendige bloedingen hebben. Een helm laat u best op het hoofd, behalve als de gewonde ademhalingsmoeilijkheden heeft of bijvoorbeeld moet braken. Geef een gewonde geen drank of medicijnen (zelfs geen water). Bij een hevige bloeding dekt u de wonde af of breng u een drukverband aan.Ongeval met schade

Bij een ongeval met schade verplaats dan uw voertuig naar een plaats waar het mag staan. Als dat niet mogelijk is, dan plaatst u de gevarendriehoek om te voorkomen dat er nog ongevallen gebeuren. Denk ook aan uw eigen veiligheid en doe uw fluojasje aan!

Bij een ongeval zonder gewonden moet u de politie niet laten komen, het volstaat om het Europees aanrijdingsformulier in te vullen en te ondertekenen. U moet trouwens steeds ter plaatse blijven als u betrokken bent bij een ongeval. Vanaf 15 jaar bent u verplicht om uw identiteitskaart te tonen als één van de betrokkenen erom vraagt. Bij discussie laat u best de politie komen.

heeft u een voertuig of eigendom schade toegebracht en vindt u de eigenaar niet, laat dan uw gegevens achter of verwittig de politie.Europees aanrijdingsformulier

Het europees aanrijdingsformulier moet u invullen als u betrokken bent bij een ongeval. De voorzijde van het formulier wordt door beide partijen samen ingevuld en ondertekend. De achterzijde van het formulier vult u apart in (mag eventueel ook thuis). Met uw handtekening bevestigt u dat u akkoord gaat met wat op het document is ingevuld.

Europees aanrijdingsformulier pdf


Gevarendriehoek

Een ongeval of een defect voertuig op de weg kan heel gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. Om bijkomende ongevallen te voorkomen, moet u andere weggebruikers waarschuwen voor het ongeval.

 • Vier waarschuwingslichten aanzetten
 • Schakel de motor uit
 • Niet roken of vuur maken
 • Gevarendriehoek opstellen:
  • Gewone wegen op minstens 30 meter van de plaats van het ongeval
  • Op autosnelwegen op minstens 100 meter
  • Het moet voor naderende voertuigen zichtbaar zijn vanaf 50 meter

Vergeet het fluojasje niet aan te doen als u op een autosnelweg de auto verlaat. Bij de bestuurder is het verplicht. Bij passagiers is het niet verplicht, maar wel aangeraden.Ongeval in een tunnel

Een ongeval, brand of hevige rook in een tunnel kan bijzonder gevaarlijk zijn. Verwittig de hulpdiensten via de noodtelefoon in de tunnel. Als er geen noodtelefoon is, gebruik dan uw gsm. In sommige gevallen moet de tunnel geevacueerd worden. Parkeer uw voertuig, laat de sleutels op het contact zitten en verlaat de tunnel via de nooduitgang.

Begin van een tunnelVluchtmisdrijf

Een bestuurder pleegt een vluchtmisdrijf als hij de plaats van het ongeval verlaat met de bedoeling om te ontsnappen aan de gevolgen. Pleeg nooit vluchtmisdrijf, er staan heel strenge straffen op!


Reacties

Hieronder kan je een reactie plaatsen!

Reacties 31


Jan 01, 2019


Hallo, ik ben Tijl
Ik beheer deze website, ongepaste reacties zal ik verwijderen en vragen probeer ik zoveel mogelijk te beantwoorden.
Binnenkort wordt dit een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen, beantwoorden en opzoeken.

 • Post geen privé gegevens.
 • Wees vriendelijk en behulpzaam.
 • Welke informatie ontbreekt of is overbodig?
 • Wat vindt u moeilijk of gemakkelijk?
 • Bent u geslaagd of gebuisd? Post uw score.
 • Geef deze website een rating van 1 tot 5 sterren.
 • Mail naar hostmaster@traffic-rules.com voor andere vragen.

Veel succes!
Tijl x

1

Feb 09, 2019


Bedankt Ik hoop dat iedereen de test doet en opnieuw doet !!! Zeer leerrijk , ook al heb ik 55 jaar rijervaring zonder ongeval in fout !!

Feb 12, 2019


Klein probleem, af en toe geeft de app aan dat je fout antwoord en geeft dan exact het antwoord dat je aanduidde

Feb 12, 2019


Gewoon top

Feb 13, 2019


top

Feb 16, 2019


expressweg staat niet in de wegcode - best aanpassen naar autoweg !