loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen. Soms kunnen de verkeersregels een beetje onduidelijk overkomen. Over alle regels in het reglement is echter goed nagedacht, het is dan ook belangerijk om de achterliggende gedachtegang te kennen.

Gevaren

Er zijn vele gevaren op de openbare weg, bestuurders moeten deze gevaren herkennen en op een juiste manier reageren. Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende gevaren.

 • Weersomstandigheden
 • Aquaplaning
 • Wegenwerken
 • Overstekende dieren
 • Afgeleide bestuurder
 • Emoties
 • Gezondheidsproblemen
 • Voertuig problemen


Weersomstandigheden

Verminder uw snelheid bij regen, sneeuw en ijzel. Het wegdek is veel gladder bij slechte weersomstandigheden, hierdoor hebben de banden minder grip. Bij een nat wegdek kunt u best uw snelheid verminderen met ongeveer 15 km/u. Bij sneeuw kunt u best uw snelheid halveren. Gebruik sneeuwbanden of sneeuwkettingen wanneer er sneeuw op de weg ligt. Op ijs moet u heel voorzichtig rijden, want een voertuig is niet bestuurbaar op ijs. Het is dan ook heel gevaarlijk om op ijs te rijden.

Waarschuwing voor hevige zijwind


Waarschuwing voor een glad wegdek


Aquaplaning

Bij regen of een nat wegdek, hebben de meeste banden een goede grip tot ongeveer 55 km/h. Als u sneller rijdt, beginnen de banden op het water te rijden zoals waterski's. Dit noemen we 'hydroplaning', in het nederlands watergladheid of aquaplaning. Als er water op het wegdek ligt kunnen de banden volledig hun grip verliezen met de weg. Kale of versleten banden kunnen hun grip verliezen bij veel lagere snelheden. De beste manier om hydroplaning te voorkomen, is om uw snelheid te verminderen bij regen of een nat wegdek.Wegenwerken

Bij wegenwerken worden vaak voorlopige oranje gekleurde lijnen op het wegdek geschilderd. De oranje strepen vervangen dan de witte.

Waarschuwing voor wegenwerken


Waarschuwing voor losse steentje op het wegdek


Overstekende dieren

Overstekende dieren kunnen gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. In groene gebieden gebeurt het vaak dat dieren de weg oversteken.

Waarschuwing voor vee op de weg


Waarschuwing voor overstekende herten


Afgeleide bestuurder

Een bestuurder moet zich concentreren op het besturen van zijn voertuig. Een bestuurder is afgeleid wanneer er iets zijn aandacht wegtrekt van het verkeer, hierdoor kan hij zich minder goed concentreren op het besturen van zijn voertuig. Een afgeleide bestuurder loopt een groter risico om betrokken te zijn in een accident. Met de gekende gevolgen (eigendom schade, gewonden, doden).Emoties

Emoties kunnen een enorm effect hebben op uw rijgedrag. Ze kunnen invloed hebben de manier waarop we denken, risico's nemen en informatie verwerken. Iemand dat overdreven bezorgd, opgewonden, boos, bang of depressief is, loopt een extra risico om zich te laten meeslepen in zijn emoties.Gezondheidsproblemen

Een voertuig besturen is een complexe vaardigheid. Er zijn veel gezondheidsproblemen dat uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Een stijve nek, een hoest of pijn aan de benen kunnen ervoor zorgen dat u trager reageert. Als u zich niet goed voelt, laat dan iemand anders rijden. Medicatie kan ook een grote invloed hebben op uw rijden. Raadpleeg uw arts als u denkt dat u mogelijk een aandoening heeft waardoor u niet veilig zou kunnen rijden.Voertuig problemen

Er is altijd een kans dat uw voertuig problemen krijgt terwijl u aan het rijden bent. Zorg ervoor dat uw voertuig op tijd een onderhoudsbeurt krijgt, kijk in de handleiding voor richtlijnen over het onderhoud. Het volgen van deze richtlijnen vermindert de kans dat uw voertuig een probleem krijgt.


Reacties

Hieronder kan je een reactie plaatsen!

Reacties 31


Jan 01, 2019


Hallo, ik ben Tijl
Ik beheer deze website, ongepaste reacties zal ik verwijderen en vragen probeer ik zoveel mogelijk te beantwoorden.
Binnenkort wordt dit een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen, beantwoorden en opzoeken.

 • Post geen privé gegevens.
 • Wees vriendelijk en behulpzaam.
 • Welke informatie ontbreekt of is overbodig?
 • Wat vindt u moeilijk of gemakkelijk?
 • Bent u geslaagd of gebuisd? Post uw score.
 • Geef deze website een rating van 1 tot 5 sterren.
 • Mail naar hostmaster@traffic-rules.com voor andere vragen.

Veel succes!
Tijl x

1

Feb 09, 2019


Bedankt Ik hoop dat iedereen de test doet en opnieuw doet !!! Zeer leerrijk , ook al heb ik 55 jaar rijervaring zonder ongeval in fout !!

Feb 12, 2019


Klein probleem, af en toe geeft de app aan dat je fout antwoord en geeft dan exact het antwoord dat je aanduidde

Feb 12, 2019


Gewoon top

Feb 13, 2019


top

Feb 16, 2019


expressweg staat niet in de wegcode - best aanpassen naar autoweg !