loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen.


Voorrangsregels

De voorrangsregels geven aan wie er als eerste door mag rijden. Ze zijn van toepassing bij kruispunten en wegversmallingen.

  • Voorrang van rechts
  • Geef voorrang
  • Hoofdweg & Voorrangsweg
  • Voorrangsweg
  • Verkeerslichten
  • Politie signalen
  • Rotonde
  • Wegversmalling


Video's voorrangsregels

Enkele handige video's over het verkeer.


Voorrang van rechts

Een ongecontroleerd kruispunt is een kruispunt waar het verkeer niet begeleid wordt door verkeersborden, wegmarkeringen of verkeerslichten. Bij zo'n kruispunt moeten bestuurders voorrang geven aan voertuigen die van rechts komen.

Waarschuwing voor een ongecontroleerd kruispunt


Geef voorrang

Bij een kruispunt dat wordt gecontroleerd door verkeersborden, geven de verkeersborden aan welke bestuurder voorrang heeft.

Geef voorrang aan alle bestuurders


Stop en geef voorrang aan alle bestuurders


Hoofdweg & Voorrangsweg

Als u op een hoofdweg rijdt moeten bestuurders op de zijwegen voorrang geven aan u, op de zijweg staat dan een verkeersbord met 'geef voorrang'. Een voorrangsweg is een lange hoofdweg waarop u voorrang heeft op alle volgende kruispunten tot het einde van de voorrangsweg.

Waarschuwing voor een kruispunt met zijwegen van links en rechts


Waarschuwing voor een kruispunt met een zijweg van rechts


Begin van een voorrangsweg


Einde van de voorrangsweg


Verkeerslichten

Bij een kruispunt gecontroleerd door verkeerslichten, geven de verkeerslichten aan wie er voorrang heeft. Als het verkeerslicht groen is, dan mag u doorrijden. Als het licht al een tijdje groen is, zorg dan dat u kan stoppen als het oranje wordt. Bij een oranje licht moet u stoppen, u mag enkel doorrijden als u al zo dicht bent dat u niet meer veilig kan stoppen. Bij een rood licht, moet u stoppen en wachten tot het licht groen wordt.

Groen verkeerslicht


Oranje verkeerslicht


Rood verkeerslicht


Politie signalen

Bij een kruispunt gecontroleerd door een politieagent moet u de bevelen van de politieagent opvolgen. Als de politieagent één arm verticaal heeft, moeten alle weggebruikers stoppen. Heeft hij één of twee armen horizontaal dan moeten weggebruikers die naar zijn buik en rug toekomen stoppen. Weggebruikers die naar zijn vingertoppen of zijn zijkant toe komen, mogen verder het kruispunt oprijden om rechtdoor, links of rechts af te slaan.

Arm verticaal: Alle weggebruikers moeten stoppen


Arm horizontaal: Weggebruikers die naar zijn buik en rug toekomen stoppen


Arm horizontaal: Weggebruikers die naar zijn vingertoppen of zijn zijkant toe komen, mogen het kruispunt oprijden


Rotonde

Een rotonde is een soort van cirkelvormig kruispunt waarin het verkeer continu in één richting rond een centraal eiland rijdt. De bestuurders op de rotonde hebben altijd voorrang.

Verplichte richting van de rotonde


Rotonde met meerdere rijstroken


Wegversmalling

Bij een wegversmalling is de weg niet breed genoeg om twee voertuigen te laten kruisen. Een wegversmalling kan worden aangeduid met onderstaande verkeersborden. Als er geen verkeersborden staan moet de bestuurder aan de kant van de hindernis voorrang verlenen.

Wegversmalling, tegenliggers moeten voorrang geven


Wegversmalling, geef voorrang aan tegenliggers


Waarschuwing voor een wegversmalling langs links


Waarschuwing voor een wegversmalling


Waarschuwing voor een wegversmalling langs rechts


Prioritaire voertuigen

Voertuigen zoals een ziekenwagen, brandweerwagen en politiewagen noemen we prioritaire voertuigen. Ze zijn uitgerust met blauwe zwaailichten en een speciaal geluidssignaal. Als de sirenes en blauwe zwaailichten aan staan dan moet je ervan uitgaan dat ze bezig zijn met een dringende opdracht. Sla niet in paniek en zorg ervoor dat het prioritair voertuig een vlotte doorgang heeft, geef voorrang of vertraag/stop.

  • Ziekenwagens, brandweerwagens en politiewagens zijn prioritaire voertuigen
  • Geef voorrang als de sirenes en zwaailichten aan staanAardeweg & pad

Een aardweg is een niet verharde openbare weg die niet voor het voertuigenverkeer in het algemeen is ingericht. Op een kruispunt met een gewone rijbaan en aardeweg, moet de bestuurder op de aardeweg altijd voorrang geven. Voorrang van rechts is niet van toepassing bij een aardeweg of pad, ook niet wanneer de laatste meters verhard zijn.Community

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel met uw vrienden op sociale media!Reacties 173


Aug 04, 2020


ewa kom station

1

Aug 05, 2020


heel goed

Aug 06, 2020


Ging mis

Aug 10, 2020


zn prijs niet waard.

Aug 10, 2020


Heel goed