loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen. Soms kunnen de verkeersregels een beetje onduidelijk overkomen. Over alle regels in het reglement is echter goed nagedacht, het is dan ook belangerijk om de achterliggende gedachtegang te kennen.

Rijden

Rijden is een heel complexe vaardigheid, omdat u vaak verschillende handelingen tegelijk moet uitvoeren. Hier vindt u de basis om veilig te rijden.

 • Starten
 • Versnellen
 • Sturen
 • Kijken
 • Ruimte/Afstand
 • Documenten
 • Attributen


Starten

Raadpleeg de handleiding voor de beste manier om het voertuig te starten. Zorg ervoor dat de handrem is aangetrokken. Als het voertuig een manuele transmissie heeft, dan mag het niet in versnelling staan. Bij sommige voertuigen moet de het koppel pedaal ingedrukt zijn. Voertuigen met een automatische transmissie, zet u in parkeerstand.Versnellen

Versnel geleidelijk en soepel. Als u te snel probeert te versnellen dan beginnen de wielen te 'spinnen'. Vooral bij een glad wegdek kan dit veel bestuurders verrassen. Bij een voertuig met manuele transmissie, oefen met het koppel pedaal en het gaspedaal zodat de motor niet over versneld en niet vertraagd wanneer u schakelt.Sturen

Het stuur houdt u best goed vast met beide handen. Het linkerhand tussen 8 en 10 uur en het rechterhand tussen 2 en 4 uur. Deze positie is comfortabel en op wegen met een hoge snelheid kunt u bochten maken zonder uw handen van het stuur te halen.Kijken

Een goede bestuurder, weet wat er gebeurt rond zijn voertuig. Met behulp van de spiegels kunt u een goed overzicht behouden van wat er zich rond uw voertuig afspeelt. U moet de weg grondig en ver genoeg aftasten met de ogen. Zo kunt u problemen en verkeersborden vanop een verre afstand zien en op tijd reageren.Ruimte/Afstand

U moet de weg altijd delen met andere weggebruikers. Hoe meer afstand u houdt van uw voorligger, hoe meer tijd u heeft om te reageren. De ruimte tussen de voertuigen is noodzakelijk om veilig en vlot te kunnen rijden.


Documenten

Een bestuurder moet zijn identiteitskaart en rijbewijs altijd bij zich hebben. In het voertuig moet een inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, verzekeringsbewijs en een keuringsbewijs aanwezig zijn. Alle documenten moeten origineel zijn, een kopie is niet geldig. Deze documenten moet u kunnen voorleggen bij de keuring van uw voertuig, politie controle en bij een ongeval.


Identiteitskaart

Vanaf de leeftijd van 15 jaar bent u verplicht om uw identiteitskaart altijd bij u te hebben. Met uw identiteitskaart bewijst u uw identiteit en nationaliteit. Met de kaart krijgt u ook toegang tot de onlinediensten van de overheid.


Rijbewijs

Een rijbewijs is een document waarmee een bestuurder van een motorvoertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motorvoertuig van een bepaalde categorie te mogen besturen.


Inschrijvingsbewijs (kentekenbewijs)

Het inschrijvingsbewijs is een geelkleurig document dat bewijst dat uw voertuig correct is ingeschreven bij de overheid. Het document bestaat uit 2 delen: het ene deel moet u in uw auto bewaren, het andere thuis. Meestal zal uw verzekeraar dit document en de nummerplaat voor u aanvragen.


Gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest bevat gegevens van uw auto zoals het merk, type, categorie, fabrikant en chassisnummer. Het gelijkvormigheidsattest krijgt u bij de aankoop van uw auto van de constructeur of officiële verdeler. Als u een tweedehandsauto koopt, is het de verkoper die het attest moet bezorgen.


Verzekeringsbewijs

Het verzekeringsbewijs geeft aan dat u een geldige autoverzekering heeft, u ontvangt dit document van uw verzekeraar. Het bevat gegevens zoals de naam van uw verzekeraar, polisnummer, uw naam en adres, gegevens van uw auto en de landen waarin u verzekerd bent. Een verzekering is wettelijk verplicht als u de openbare weg op gaat.


Keuringsbewijs

Het keuringsbewijs geeft aan dat uw voertuig technisch in orde is. Vanaf uw auto 4 jaar oud is, moet u jaarlijks naar de keuring. U zult hiervoor een uitnodiging ontvangen. Bij de keuring controleert het keuringscentrum de uitlaatemissie, de mechanische staat van de auto en de werking van de remmen, lichten en stuurinrichting. Als alles inorde is ontvangt u een groen keuringsbewijs, als uw voertuig niet inorde is ontvangt u een rood keuringsbewijs en moet u terug komen om uw voertuig te laten herkeuren.


Attributen

In een voertuig moeten ook de volgende attributen aanwezig zijn: gevarendriehoek, verbanddoos, brandblustoestel en een fluovest. Een reservewiel, krik, GPS, parkeerschijf en trekkabel zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn.

Gevarendriehoek


Verbanddoos


Brandblustoestel


Fluovest

Reacties

Hieronder kan je een reactie plaatsen!

Reacties 31


Jan 01, 2019


Hallo, ik ben Tijl
Ik beheer deze website, ongepaste reacties zal ik verwijderen en vragen probeer ik zoveel mogelijk te beantwoorden.
Binnenkort wordt dit een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen, beantwoorden en opzoeken.

 • Post geen privé gegevens.
 • Wees vriendelijk en behulpzaam.
 • Welke informatie ontbreekt of is overbodig?
 • Wat vindt u moeilijk of gemakkelijk?
 • Bent u geslaagd of gebuisd? Post uw score.
 • Geef deze website een rating van 1 tot 5 sterren.
 • Mail naar hostmaster@traffic-rules.com voor andere vragen.

Veel succes!
Tijl x

1

Feb 09, 2019


Bedankt Ik hoop dat iedereen de test doet en opnieuw doet !!! Zeer leerrijk , ook al heb ik 55 jaar rijervaring zonder ongeval in fout !!

Feb 12, 2019


Klein probleem, af en toe geeft de app aan dat je fout antwoord en geeft dan exact het antwoord dat je aanduidde

Feb 12, 2019


Gewoon top

Feb 13, 2019


top

Feb 16, 2019


expressweg staat niet in de wegcode - best aanpassen naar autoweg !