loading

Verkeersregels

De verkeersregels beschrijven hoe een weggebruiker zich moet gedragen op de openbare weg, hieronder vallen verplichten maar ook advies om zo verstandig en veilig mogelijk te rijden. Alle weggebruikers moeten de verkeersregels goed kennen en toepassen.


Weggebruikers

Met weggebruikers bedoelen we iedereen die gebruik maakt van de openbare weg.

  • Voetgangers
  • Fietsers
  • Brommers
  • Motors
  • Ruiters
  • Vrachtwagens
  • Bussen
  • Trams
  • Treinen


Video's weggebruikers

Enkele handige video's over het verkeer.


Voetgangers

Voetgangers zijn weggebruikers die zich te voet verplaatsen in het verkeer. Bestuurders moeten extra waakzaam zijn voor kinderen, bejaarden en personen met een handicap. Zij kunnen soms slecht zien of heel traag bewegen. Kinderen zijn onvoorspelbaar en vaak moeilijk te zien. Wees extra voorzichtig in de buurt van kinderen, zeker bij scholen, bushaltes, parken en speelterreinen.

Verplicht pad voor voetgangers


Voetgangers verboden


Waarschuwing voor kinderen


Waarschuwing voor een oversteekplaats voor voetgangers


Oversteekplaats voor voetgangers


Fietsers

Fietsers zijn weggebruikers die zich met de fiets verplaatst in het verkeer. Fietsers hebben dezelfde rechten, plichten en verantwoordelijkheden als bestuurders. Als er geen fietspad is rijden ze tussen het verkeer, respect voor elkaar draagt bij tot veilig en vlot verkeer. Fietsers zijn niet altijd even goed zichtbaar in het verkeer. U moet extra voorzichtig zijn wanneer u een fietser benaderd. Net zoals bij bestuurders, zijn er ervaren en onervaren fietsers. Een ervaren fietser volgt de verkeersregels. Een onervaren fietser maakt onvoorspelbare bewegingen, negeert verkeersborden of verkeerslichten of rijdt 's nachts zonder licht.

Verplicht pad voor fietsers


Fietsers verboden


Waarschuwing voor fietsers


Oversteekplaats voor fietsers


Brommers

Brommers zijn weggebruikers die zich met de brommer verplaatsen in het verkeer. Ze hebben dezelfde rechten en plichten als andere bestuurders. Soms is het moeilijker om hen te zien en in te schatten wat ze gaan doen. Bestuurders van een brommer moeten verplicht een helm dragen, beschermende kledij is aangeraden.

Brommers verbodenMotors

Motorrijders zijn weggebruikers die zich met de motor verplaatst in het verkeer. Ze hebben dezelfde rechten en plichten als andere bestuurders. Soms is het moeilijker om hen te zien en in te schatten wat ze gaan doen. Bestuurders van een motor moeten verplicht een helm dragen, beschermende kledij is aangeraden.

Motors verbodenRuiters

Een ruiter is weggebruiker dat een dier bestuurt of begeleid op de weg. Dieren zijn vaak onvoorspelbaar, hou voldoende afstand en maak geen ongewone geluiden.

Ruiters verbodenVrachtwagens

Een vrachtwagens is een voertuig bedoeld voor het vervoer van goederen. Een vrachtwagen is meestal langer, hoger en breder dan andere voertuigen. Ze versnellen langzaam en hebben ook meer ruimte nodig om te stoppen en te draaien. Er zijn ook gevaarlijke gebieden rond deze voertuigen waardat de bestuurer niet kan zien wat er gebeurt, deze gebieden noemen we de dode hoek van het voertuig.

Vrachtwagens verbodenBussen

Een bus is een voertuig bedoeld voor het vervoer van mensen. Een bus is meestal langer, hoger en breder dan andere voertuigen. Ze versnellen langzaam en hebben ook meer ruimte nodig om te stoppen en te draaien.

Bussen verboden


Rijstrook voor bussen
Trams

Een tram is een spoorwegvoertuig bedoeld voor het vervoer van mensen. Soms liggen de tramsporen in de rijbaan en rijdt de tram tussen het verkeer. Let op want een tram volgt de verkeersregels niet en heeft altijd voorrang. In het algemeen rijdt een tram met een lagere snelheid dan een trein.

Waarschuwing voor een tram


Rijstrook voor bussen en trams
Treinen

Een trein is een spoorwegvoertuig bedoeld voor het vervoer van mensen en goederen. Een trein rijdt op treinsporen die geen deel uitmaken van de openbare weg. Een trein rijdt vaak met een hoge snelheid en heeft een lange stopafstand, daardoor kan hij niet uitwijken. Bij een spoorwegovergang kruisen de treinsporen de openbare weg. Hoort u het belsignaal of zijn de slagbomen aan het sluiten, dan mag u de spoorwegovergang niet oversteken.

Waarschuwing voor een spoorwegovergang zonder slagbomen


Waarschuwing voor een spoorwegovergang met slagbomen


Waarschuwing voor een spoorwegovergang met 1 spoor


Waarschuwing voor een spoorwegovergang met meer dan 1 spoor
Landbouw voertuigen

De tijd van paard en kar en van de trage puffende landbouwtractor is al lang voorbij en is voor de ouderen onder ons pure nostalgie. Intussen kwamen er grotere en snellere landbouwmachines in de plaats. Die zijn voor de moderne landbouwer onmisbaar, maar voor de andere weggebruikers niet zonder risico.


Speed pedelec

Elektrische fietsen en zeker ook de snelle elektrische fietsen of speed pedelecs hebben op korte tijd een prominente plaats veroverd in het verkeer. Vooral met zo’n speed pedelec lijkt het alsof je constant de wind in de rug hebt, want hij biedt trapondersteuning tot wel vijfenveertig kilometer per uur. Je kan je dus afvragen of het dan nog wel een fiets is en geen bromfiets.


Community

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel met uw vrienden op sociale media!Reacties 173


Aug 04, 2020


ewa kom station

1

Aug 05, 2020


heel goed

Aug 06, 2020


Ging mis

Aug 10, 2020


zn prijs niet waard.

Aug 10, 2020


Heel goed