loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Fietsers hebben wel/geen voorrang

Of je nu een fietser of andere bestuurder bent, de wegcode bepaalt dat je dubbel voorzichtig moet zijn om ongevallen te voorkomen bij een kruispunt. Hou er altijd rekening mee dat andere weggebruikers je misschien niet tijdig opmerken of fouten kunnen maken.

Voorrang of niet? 5 prangende vragen over de voorrangsregels beantwoord

Heeft een bus altijd voorrang? Of een tram? En wat als een fietser plots oversteekt of er iemand van links komt op een parking? En hoe zit het nu werkelijk met de voorrangsregels op een rotonde? Op deze 5 veelgestelde vragen over voorrang in het Belgische verkeer geven we vandaag een helder antwoord.

Hoe moet je een rotonde precies gebruiken?

Voor veel bestuurders zijn de regels die op een rotonde gelden niet duidelijk. Moet je nu wel of niet je richtingaanwijzers gebruiken? En hoe zit dat met dubbele rotondes? We geven het antwoord op je vragen!

Wat je moet weten over gezaghebbers

Wat zijn bevoegde personen en wat betekenen hun bevelen? Hoe moet je reageren als je een politie- of ziekenwagen hoort? Dit moet je weten over gezaghebbers op de weg!

Door het rood rijden: dit zijn de boetes

Gelukkig dat er zoiets als een oranje verkeerslicht bestaat want door het rood rijden, weegt zwaar op je portemonnee en misschien zelfs op je tijdsbesteding. Sinds 1 september 2018 liggen de boetetarieven alvast hoger.

Wat moet je doen als een kruispunt vol staat?

In de ochtend- of avondspits gebeurt het maar al te vaak dat kruispunten vast staan door auto’s die het kruispunt nog oprijden, daar niet tijdig wegraken en zo het verkeer blokkeren. Maar hoe dien je je te gedragen als je zelf zo’n kruispunt wil oprijden?

Mensen rijden trager op kruispunten met voorrang van rechts

27-12-2017 Automobilisten rijden trager op kruispunten waar voorrang van rechts geldt dan op kruispunten waar de voorrang op een andere manier geregeld is. Dat blijkt uit een beperkt rijsimulatoronderzoek van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en de UHasselt. 'Hoe sneller we rijden, hoe groter de kans op een ongeval en hoe groter de materiële schade en lichamelijke gevolgen bij een botsing', zo zei doctoraatsstudent Kristof Mollu, die het onderzoek geleid heeft.

Een op de acht bestuurders kent voorrangsregels op rotondes niet

28-09-2017 De voorrangsregels op rotondes vieren hun 20e verjaardag, maar veel bestuurders kennen ze niet genoeg. Dat blijkt uit een bevraging van het VIAS Institute, het vroegere BIVV.'De slechte kennis van de regels is niet goed voor de verkeersveiligheid', zegt Stef Willems van VIAS Institute aan VRT NWS.

'Geen kruispunten blokkeren, ook niet bij groen licht'

09-05-2016 In Brussel start vandaag een testproject om automobilisten duidelijk te maken dat een kruispunt blokkeren verboden is en de veiligheid in het gevaar brengt. Vooral tijdens de drukke spitsuren rijden automobilisten nog snel door het groene licht en komen ze in het midden van het kruispunt stil te staan omdat ze op de file voor zich stuiten.

Steeds meer gemeenten passen voorrangsregels aan

29-01-2015 Steeds meer gemeenten schrappen de voorrang van rechts op hun drukste wegen. Heel wat bestuurders denken immers te vaak dat ze op zo'n weg voorrang hebben, en daardoor gebeuren er veel ongevallen. Nogal wat gemeenten vervangen nu de voorrang van rechts-borden door borden die duidelijk maken wie voorrang heeft.

Stopbord genegeerd in 6 op de 10 gevallen

09-11-2011 Zes op de tien keer negeren weggebruikers een stopbord. Dat zegt de automobilisten- vereniging Touring op basis van een telling. Wie bij een stopbord niet stopt, riskeert nochtans een boete van 100 euro. Touring waarschuwt overtreders, maar stelt tegelijkertijd ook dat er te veel nutteloze stopborden zijn.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!