loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Handenvrij bellen en rijden: Weg aandacht

Handenvrij bellen is wettelijk toegestaan, maar het leidt je aandacht evengoed af als je aan het rijden bent. Als je handenvrij belt, heb je heel wat minder aandacht voor het verkeer, ook al hou je je handen aan je stuur. Je kans op een ongeval verdubbelt zelfs!

7 tips om verkeersagressie te vermijden

We halen allemaal al eens een stommiteit uit aan het stuur van onze auto. Om te voorkomen dat dit resulteert in verkeersagressie, geeft gespecialiseerd instructeur Richard Gladman ons enkele nuttige tips.

Last van rijangst? Daar bestaan oplossingen voor!

Met de wagen rijden? Eenvoudig en vanzelfsprekend voor de meesten onder ons, een bron van angst of zelfs nachtmerries voor anderen. Wat zijn daarvan de oorzaken? En bestaan er oplossingen? Enkele tips om je rustiger te voelen aan het stuur…

Afleiding tijdens het autorijden voorkomen

Elk jaar weer komen duizenden mensen om het leven als gevolg van afgeleid raken tijdens het autorijden. Je kunt afleiding beperken door van tevoren te beslissen over je route, je telefoon uit te zetten en te wachten met eten tot je auto geparkeerd is. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je moet autorijden met passagiers, om afleiding tijdens het rijden te voorkomen.

Naar je baby lachen kan dodelijk zijn': Nieuwe campagne van Touring wijst op gevaar van afleiding achter het stuur

11-09-2019 'Naar je baby lachen kan dodelijk zijn', 'Je partner kussen kan dodelijk zijn' of 'Selfies nemen kan dodelijk zijn'. Het zijn enkele slogans van de nieuwe campagne van mobiliteitsorganisatie Touring. Die wil duidelijk maken dat we vaker afgeleid achter het stuur zitten dan we zelf denken. 'En je moet maar twee seconden afgeleid zijn om zelf in een ongeval betrokken te zijn', benadrukt Danny Smagghe van Touring. Maar verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt de campagne 'wat te ver gaan'.

Nieuwe campagne roept op om telefoon in 'automodus' te zetten tijdens het rijden

05-08-2019 Leg tijdens het rijden je gsm uit het zicht, zet het geluid uit of schakel de functie 'niet storen' in zodat telefoontjes en berichten worden tegengehouden. Die oproep doet de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) samen met alle telecomoperatoren in een nieuwe campagne. Volgens een bevraging zijn er nog altijd heel wat Vlamingen die bellen en sms'en achter het stuur, terwijl ze dat gedrag nochtans zelf onaanvaardbaar vinden. Veel bestuurders zijn daarom op zoek naar een oplossing om het gebruik van gsm of smartphone achter het stuur te verminderen.

100-tal bestuurders beboet voor filmen of foto's nemen van ongeval op E40

22-05-2019 Op de E40 van Gent naar Brussel heeft de politie vanmorgen een 100-tal bestuurders beboet omdat ze achter het stuur foto's of filmpjes hebben gemaakt van een ongeval in Wetteren. Dat bevestigt de federale wegpolitie. Ze krijgen een boete van 116 euro. De snelweg was de hele ochtend versperd, maar is intussen volledig vrijgemaakt.

Gsm-gebruik achter het stuur veroorzaakt langere files aan verkeerslichten

30-05-2018 De detectiesystemen bij bijna 1.600 verkeerslichten in Vlaanderen werken niet ten volle als bestuurders hun smartphone gebruiken achter het stuur. 'De tijdswinst van de verkeersdetectiesystemen in Vlaanderen wordt tenietgedaan wanneer auto's aan een file voor een rood licht niet aansluiten wanneer ze groen licht krijgen', zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen & Verkeer in 'De wereld vandaag'.

1 op de 2 bestuurders geconfronteerd met verkeersagressie

15-11-2017 1 op de 2 Belgen kreeg het afgelopen jaar in het verkeer met agressief gedrag te maken. Dat blijkt uit een rondvraag van Vias, het instituut voor verkeersveiligheid. Meestal gaat het om toeteren, obscene gebaren of verbale agressie, maar in 2 procent van de gevallen ook over fysieke agressie.

Gsm-gebruik achter het stuur kost dagelijks 16 levens

06-07-2017 De smartphone achter het stuur gebruiken: we weten allemaal dat het gevaarlijk is, maar toch doen we het massaal. 'Het gaat hier over een paar seconden, maar die kunnen dus dodelijk zijn', zegt Peter De Waele, de woordvoerder van de federale politie. Elke dag vallen op de Europese wegen 16 doden door gsmgebruik achter het stuur. 'En voor de politie is het verdomd moeilijk om die mensen op heterdaad te betrappen. En als we mensen betrappen, blijken het vooral jonge mensen te zijn. En jonge moeders, multitaskend achter het stuur.'

'Pas op met oortjes tijdens het fietsen of lopen'

29-04-2017 Het is gevaarlijk om tijdens het fietsen of lopen naar muziek te luisteren. Die waarschuwing geeft professor bewegingsleer Jan Pauwels mee in Het Laatste Nieuws. Gisteren overleed een fietser in Markegem nadat hij was aangereden door een auto die van rechts kwam. Hij pleit niet meteen voor een verbod, 'want dat is toch moeilijk te handhaven.'

Ook wie handsfree belt, is minder aandachtig in het verkeer

21-11-2016 In de auto bellen beïnvloedt uw rijgedrag, ook als u handsfree belt en dus geen gsm in de hand houdt tijdens het bellen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) in opdracht van Radio 2. Uit de cijfers blijkt dat een bestuurder die handenvrij belt, meer dan 40 procent minder aandacht heeft voor verkeersborden en bijna 30 procent minder voor andere bestuurders.

1 op de 20 autoritten met slaperige bestuurder

10-07-2015 Bij 1 op de 20 autoritten zit een slaperige automobilist achter het stuur, bij 1 op de 200 ritten heeft de automobilist ook moeite om wakker te blijven. Dat blijkt uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) bij 2.500 Belgische bestuurders.

We ergeren ons het meest aan agressief rijgedrag

05-12-2012 Agressief rijgedrag voert voor het eerst de top 10 aan van de ergernissen in het verkeer. Dat blijkt uit een enquête van Touring. Agressief rijgedrag heeft bumperkleven, jarenlang dé kampioen van de ergernissen, van de troon gestoten.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!