loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


4 tips om te rijden bij laagstaande zon

In het voorjaar en najaar is er vaak kans op een laagstaande zon. Door verblinding kan dit gevaarlijke situaties opleveren in de auto. Hou daarom rekening met deze tips!

Hoe ontstaat mist?

Mist kan voor heel wat verkeersellende zorgen omdat het zicht vaak heel beperkt is. Maar wat is mist en wanneer komt het voor? Weerman Frank Deboosere legt het haarfijn uit.

Wat te doen bij slippen?

Regen, ijzel of sneeuw? Een slippertje is vlug gebeurd. Maar wat moet je doen als je auto aan het slippen gaat?

Je voorruit ijsvrij maken

Het is niet veilig om te gaan rijden als er ijs op je voorruit zit. Verwijder altijd voordat je gaat rijden ijs en sneeuw van je voorruit, om je eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers te garanderen.

Sneeuwkettingen omleggen

Op sommige bergwegen waar het glad is en waar veel sneeuw ligt kan het nodig zijn of zelfs verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Sneeuwkettingen kunnen er afschrikwekkend uitzien, maar het basisidee is heel simpel: je legt ze om je banden heen, je rijdt langzaam naar voren en dan zet je ze strakker. Als het koud is en het sneeuwt is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je de sneeuwkettingen bevestigt voordat je de besneeuwde wegen bereikt maak je het jezelf makkelijker.

Aquaplaning voorkomen

Aquaplaning ontstaat wanneer je banden meer water moeten verwerken dan ze kunnen afvoeren, ze verliezen hierdoor het contact met de weg en glijden over het wateroppervlak. De waterdruk voor de banden creëert een dun laagje water onder de banden, de banden hebben dan geen wrijving meer en de chauffeur kan de controle verliezen. Het is goed om te leren hoe je aquaplaning kunt voorkomen en wat je moet doen als het toch gebeurt. Het kan een angstige ervaring zijn, maar het belangrijkste is dat je je kalmte bewaart.

Veilig autorijden in de regen

In de regen de weg op gaan kan zowel eng als gevaarlijk zijn, en het is belangrijk om nat weer serieus te nemen als je onderweg bent. Er zijn veel dingen die je kunt doen om het rijden onder regachtige omstandigheden veiliger te maken, onder andere door ervoor te zorgen dat je auto er klaar voor is en dat je altijd goed zicht hebt. Maar het allerbelangrijkste is dat je je rijgedrag aan dient te passen naar de omstandigheden en dat je een aantal van je gewoontes moet aanpassen om te voorkomen dat je van de weg glijdt, slipt, of betrokken raakt bij een aanrijding.

Je auto uit de sneeuw krijgen

Met je auto vastzitten in de sneeuw - in Nederland komt het niet zo vaak meer voor door de milde winters van de laatste jaren, maar op wintersport kun je nog steeds in een benarde situatie terechtkomen. Je kunt van de weg raken en in de sneeuw terecht komen, of je kunt 's ochtends uit je appartement stappen en je auto helemaal ondergesneeuwd terug vinden. De volgende keer dat dat gebeurt kun je onderstaande stappen proberen.

Veilig in de mist rijden

Rijden in de mist kan een enge ervaring zijn, vooral als je het niet gewend bent. Het is een dichte 'wolkenband', die op de grond ligt. Zie hier hoe je veilig in de mist rijdt.

Condens van de voorruit verwijderen

Je voorruit beslaat wanneer lucht van verschillende temperaturen mengt en condenseert. Condens wordt in de zomer veroorzaakt door warme buitenlucht die je koude voorruit raakt. In de winter ontstaat het wanneer de warmte lucht binnenin de auto de koude voorruit raakt. Begrijpen hoe condens zich vormt kan je helpen om er vanaf te komen, afhankelijk van het seizoen. Je kunt ook stappen ondernemen om te voorkomen dat je voorruit beslaat.

Vanaf 21 oktober staan de strooiwagens paraat: 108.000 ton zout in voorraad

08-10-2019 Vanaf 21 oktober begint de winterdienst bij het Agentschap Wegen & Verkeer en staan de strooiwagens paraat. Voor alle zekerheid worden ze vandaag al eens getest. Alles samen is 108.000 ton strooizout in voorraad. Meer dan genoeg om de winter door te komen, want gemiddeld is er 40.000 ton per winter nodig.

Dodelijk ongeval door watergladheid op A12 in Meise: schepen vraagt maatregelen

19-08-2019 Bij een ongeval op de A12 in Meise is een 23-jarige man om het leven gekomen. Uit de eerste vaststellingen van het parket blijkt dat aquaplaning (watergladheid) door wateroverlast de oorzaak van het ongeval zou zijn. De schepen van Mobiliteit van Meise vraagt maatregelen om problemen met watergladheid tegen te gaan, want volgens haar zijn er op dezelfde plaats al vaker ongevallen gebeurd. Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat er geen probleem is met de waterafvoer op de A12 en zegt ook dat het gemeentebestuur van Meise tijdens een recente vergadering geen melding heeft gemaakt van problemen.

Vanmiddag de weg op? Let op voor het fenomeen 'zomergladheid'

10-07-2019 Wie vanmiddag de weg op gaat, moet uitkijken voor lokale zomergladheid. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. Die zomerse gladheid wordt veroorzaakt door de voorspelde regen. Na een lange periode van droogte kan die regen de wegen gevaarlijk glad maken.

Eerste hulp bij rijden in winterweer

23-01-2019 Vorst, winterse buien en sneeuw staan altijd garant voor hinder en moeizaam rijden op Belgische wegen. Hoe kunt u zich daar het best op voorbereiden? En wat als u plots begint te slippen? Enkele handige tips van mobiliteitsorganisatie Touring en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Waarom is de batterij van uw smartphone of elektrische fiets sneller leeg bij vrieskou?

23-01-2019 Misschien is het u al opgevallen? Als het koud is, loopt de batterij van de smartphone of elektrische fiets snel leeg. Die batterij is namelijk gemaakt van lithium-ion, een chemische samenstelling die heel gevoelig is voor extreme temperaturen. Daarnaast heeft de vrieskou ook een effect op de werking van de processor van uw smartphone. Kan u daar iets aan doen?

Straks de weg op in het winterweer? Deze tips kunnen helpen

02-03-2018 Koning Winter is al enkele dagen in het land: na de vrieskou van de voorbije dagen gaat het na de middag overal sneeuwen. Typisch winterweer staat vaak garant voor ellende op de weg. Moet u tijdens de avondspits of later deze avond nog de weg op met de auto of de fiets? Zo kunt u zich het beste voorbereiden op winterweer.

Help, het regent. Wat te doen bij watergladheid?

21-11-2017 445 kilometer, zoveel file stond er vanmorgen op de Belgische hoofdwegen. Een gevolg van de felle regen, met ongevallen op belangrijke verkeersknooppunten tot gevolg. Rijden in de regen is niet altijd even evident, het risico op watergladheid ligt altijd op de loer. Hoe komt dat? En wat moet je doen als je toch wegslipt?

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!