loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Skateboarden, steppen, rolschaatsen, .... op de openbare weg

Skateboards, steps, rolschaatsen, ... worden in de wegcode 'voortbewegingstoestellen' genoemd. Er zijn voortbewegingstoestellen zonder motor (bijv. skateboard) en met motor (bijv. elektrische step). Mogen skateboarders, steppers, skaters, rolschaatsers, ... op het voetpad, het fietspad of de rijbaan? De regels hangen af van de snelheid.

Elektrische deelsteps: Alles wat je erover moet weten

Twee jaar geleden zag je ze nog nergens, maar vandaag zorgen nieuwe spelers ervoor dat het aantal deelsteps maar blijft groeien. Brussel trekt zelfs alle aandacht naar zich toe met maar liefst 5 operatoren, en daar komen er wellicht nog een aantal bij.

Voortbewegingstoestellen in voetgangerszones, fietsstraten, ...

Met een voortbewegingstoestel mag je ook in voetgangerszones, fietsstraten, schoolstraten, speelstraten en woonerven rijden. Je mag er zoals op andere plaatsen geen andere weggebruikers hinderen of in gevaar brengen en moet je extra voorzichtig zijn voor kwetsbare groepen (kinderen, personen met een handicap of ouderen). Er gelden dan wel specifieke regels:

Vlaamse Automobilistenbond: 'Strengere regels nodig voor elektrische deelsteps'

12-11-2019 Er gebeuren bijna elke dag ongevallen met elektrische deelsteps en mensen klagen vaak over overlast door deelsteps die op de stoep geparkeerd staan. De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) wil daarom dat steden waar elektrische deelsteps aangeboden worden, zoals Antwerpen en Mechelen, strengere regels vastleggen voor het gebruik van die deelsteps.

Spoedartsen vrezen meer ernstige ongevallen met elektrische steps nu maximumsnelheid wordt opgetrokken

23-05-2019 Er komt kritiek op de versoepeling van de wegcode, die het verkeer normaal veiliger moet maken voor fietsers en voetgangers. De maximumsnelheid voor elektrische steps, rolstoelen en hoverboards wordt opgetrokken van 18 tot 25 kilometer per uur. Volgens Sandra Verelst, hoofd van de spoedafdeling van het UZ Leuven, is dat een slechte zaak. 'We verwachten niet alleen een toename van het aantal ongevallen, maar ook van de ernst ervan.'

Strengere regels moeten vanaf vandaag willekeurig achter­laten van deelsteps in Brussel voorkomen

01-02-2019 Aanbieders van deelvoertuigen zoals deelfietsen en –steps moeten vanaf vandaag in Brussel verplicht een vergunning hebben. De hervorming moet een einde maken aan de hinder, die door het willekeurig achterlaten van de steps wordt veroorzaakt. Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) verwelkomt de nieuwe vervoersvormen, maar wil dat het ordentelijk blijft. Ook in Antwerpen zijn deelvoertuigen populair, maar daar is nog geen sprake van een plan.

E-steps, monowheels, hoverboards: hoe passen we onze wegcode aan aan nieuwe vormen van mobiliteit?

10-08-2018 De voordelen van lichte elektrische voertuigen (e-steps, elektrische fietsen, monowheels,…) worden door steeds meer mensen gesmaakt. Deze stille (r)evolutie is een zegen voor het verduurzamen van onze mobiliteit en het verzachten van het fileleed op onze wegen, maar ze vormen ook een uitdaging voor de wetgevers en wegbeheerders. Hoe kunnen we omgaan met deze veranderende mobiliteit, zonder steeds opnieuw de bestaande wetgeving aan te passen?

Snelheidslimiet voor monowheels, e-steps en e-skateboards van 18 naar 25 km/u

21-04-2018 De maximale snelheid van voortbewegingstoestellen zoals monowheels en e-steps zal verhoogd worden van 18 naar 25 km/u. Dat heeft minister van Mobiliteit Bellot (MR) geantwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V). Heel wat voortbewegingstoestellen kunnen vandaag sneller dan 18 km/u rijden. Dankzij de aanpassing zullen zij nu zonder problemen de openbare weg op kunnen.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!