loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Verkeersborden fietsers

In een fietsstraat zijn fietsers de belangrijkste bestuurders, maar andere gemotoriseerde voertuigen mogen er ook rijden. Er gelden specifieke regels.

Fietsers hebben wel/geen voorrang

Of je nu een fietser of andere bestuurder bent, de wegcode bepaalt dat je dubbel voorzichtig moet zijn om ongevallen te voorkomen bij een kruispunt. Hou er altijd rekening mee dat andere weggebruikers je misschien niet tijdig opmerken of fouten kunnen maken.

Elektrische fietsen

Er zijn 3 categorieën van elektrische fietsen. De mogelijke snelheid en het vermogen bepalen de categorie. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt (W). Per categorie zijn er andere regels en verplichtingen.

Je kind veilig leren fietsen: Hoe doe je dat?

Studies hebben aangetoond dat kinderen in staat zijn alleen in het verkeer te fietsen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Als je inschat dat de omstandigheden geschikt zijn, dan is er geen reden om je kind dit grote avontuur te ontnemen…

Zo fiets je veilig door het donker

Winteruur. Vanaf nu wordt het alleen maar donkerder. Binnenkort moet de fietsverlichting voor én na de school- of werkdag weer aan. Voor heel wat fietsers is het geen leuke periode. Maar laat je niet afschrikken. Met deze tips fiets je veilig door het donker.

Zo fiets je door de sneeuw

Op sneeuwdagen is de fiets – nog meer dan anders – de snelste en veiligste manier om door de stad op het werk te raken. Er zijn gewoon een aantal zaken waar je best rekening mee houdt.

Winterbanden voor je fiets: noodzaak of nutteloos?

Vrieskou is voor velen onder ons een reden om niet naar het werk te fietsen. Niet alleen omdat het bibberen is, het fietspad ligt er vaak ook gevaarlijk glad bij. Kunnen winterbanden dan helpen? Die bieden je meer grip op gladde wegen, maar bollen ook minder goed wanneer het fietspad sneeuwvrij is. Aanschaffen of niet?

Je fietszadel goed afstellen

Een fietszadel op de juiste hoogte is essentieel als je comfortabel wilt fietsen met een efficiënt energiegebruik, en het kan blessures helpen voorkomen. Gelukkig is het afstellen van een zadel bij de meeste fietsen heel eenvoudig, met een paar simpele aanpassingen staat je zadel weer helemaal goed.

Is fietsen naar het werk in het donker verantwoord? 'Minder veilig, maar goede fietsverlichting en aangepaste outfit brengen soelaas

18-11-2019 Het wordt steeds vroeger donker en de combinatie van regen en vallende bladeren maken fietsen van en naar het werk gevaarlijker, maar daar kunnen fietsers zich tegen wapenen. 'Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen, omdat je minder zichtbaar bent in het verkeer. Daarom is een goede fietsverlichting heel belangrijk. Daar bovenop kan je reflecterende accessoires dragen', zegt Werner De Dobbeleer in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Rechtsaf door het rood met de fiets mag binnenkort op Vlaamse gewestwegen

17-07-2019 Binnenkort zal je met de fiets op bepaalde plaatsen op de Vlaamse gewestwegen rechtsaf mogen rijden, ook als het verkeerslicht rood is. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten aan Het Nieuwsblad. Er zal een speciaal verkeerslicht ontworpen worden. 'Een lijstje met plaatsen waar die nieuwe lichten geplaatst zullen worden, is er nog niet. Maar bij de heraanleg van kruispunten zal gekeken worden of het veilig is en of het kan', zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Illegaal opdrijven van elektrische fietsen is wijdverspreid: 'Ik kan hem voor u tot 70 km/u laten rijden'

29-05-2019 “Wil u een gewone elektrische fiets opdrijven tot 45 kilometer per uur, zodat hij even snel kan rijden als de supersnelle speedpedelecs?” Zowat overal waar we de vraag stelden, gingen fietsenmakers erop in. Nochtans is de praktijk verboden. En fietsenmakers weten dat. Maar een opgedreven elektrische fiets is goedkoper dan een speedpedelec en moet ook niet voldoen aan een reeks extra verplichtingen. Verleidelijk om er zo eentje aan te bieden wanneer de klant erom vraagt.

Nu ook snelheidscontrole voor fietsers in Rivierenhof

05-03-2019 In het Rivierenhof in Deurne wordt voortaan de snelheid van de fietsers gemeten. Het park wordt veel gebruikt als fietsroute, maar wandelaars voelen zich er niet meer veilig. Snelheidsduivels veroorzaken soms ongevallen.

Fietsdoden in België: de cijfers

17-11-2017 Het aantal fietsdoden in ons land vorig jaar is ten opzichte van 2006 gedaald. Maar het aantal letselongevallen met fietsers is de afgelopen tien jaren wel sterk gestegen, met 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid, Vias Institute, het vroegere BIVV.

Meer en meer fietsers rijden door rood

26-08-2017 Vorig jaar hebben in België 2256 fietsers een pv gekregen omdat ze door het rode licht waren gereden. Dat zijn er 7,5 procent meer dan in 2015. De cijfers komen van Binnenlandse Zaken, kamerlid Franky Demon (CD&V) heeft ze opgevraagd.

Daar is de lente, daar is de wielertoerist: tien tips

23-03-2017 Het wielerseizoen bij de profs is sinds een paar weken op gang getrokken. Met de lente in het vooruitzicht volgen wielertoeristen en recreanten maar al te graag hun voorbeeld: ze trekken er de komende weken voor het eerst alleen én in groep op uit. Het BIVV lijst enkele tips op zodat iedereen 'veilig en hoffelijk' samen de weg op kan.

Snelheidsbeperking op kleine wegen voor wielrenners

24-03-2014 De Wielerbond Vlaanderen maakt zich zorgen over de nieuwe snelheidsbeperking op landbouwwegen en kleinere paden. Dat meldt de Standaard. Tot nu toe gold er geen snelheidsbeperking, maar vanaf volgende week mogen wielrenners daar niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!