loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Zo gaat het terugkommoment eraan toe

Beginnende chauffeurs zijn sinds vorig jaar verplicht om zes tot negen maanden na het behalen van hun rijbewijs een halve dag bijles te volgen. Wij gingen een kijkje nemen bij VAB-Rijschool in Wilrijk om te zien hoe zo’n terugkommoment precies in zijn werk gaat.

Mag een ‘L’ blijven hangen?

Wie met een voorlopig rijbewijs rijdt, moet altijd een ‘L’-teken achteraan in de auto hangen. Maar moet je die ‘L’ altijd wegnemen als iemand met een gewoon rijbewijs het stuur overneemt?

Federatie rijscholen: 'Rijopleiding te weinig toekomstgericht, automatisch schakelen moet de norm worden'

16-12-2019 De rijopleiding is te weinig toekomstgericht. Dat zegt Federdrive, de federatie van autorijscholen. Op dit moment kiezen de meeste mensen er voor om hun rijexamen af te leggen met een auto met handgeschakelde versnellingsbak. Maar elektrische en hybride auto's zijn de toekomst en die hebben allemaal een automatische versnellingsbak. 'We moeten mensen meer stimuleren om eerst met een automatische versnellingsbak te leren rijden', zegt Jeroen Smeesters, voorzitter van Federdrive.

Hoe is het mogelijk om nog zonder rijbewijs door het leven te gaan?

27-03-2019 Kunnen we in onze supermobiele maatschappij nog zonder auto en het daarbij horende rijbewijs? Tineke Van Iseghem vindt alvast van wel. Zij ergert zich aan mensen die medelijden met haar hebben en zich niet kunnen voorstellen hoe vreselijk haar leven zonder rijbewijs moet zijn.

Ombudsman: 'Verplichte terugkommomenten voor jonge bestuurders zijn slecht georganiseerd'

16-02-2019 De Vlaamse Ombudsman krijgt veel klachten over de nieuwe verplichte terugkommomenten voor jonge bestuurders. 'Het is een goed initiatief, want verkeersveiligheid is belangrijk, maar dan moet het goed georganiseerd worden en dat is nu niet het geval', zegt hij aan VRT NWS. 'Ik weet dat er veel kritiek is, maar als de terugkommomenten tot minder verkeersdoden leiden, is het me dat allemaal waard', reageert bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Vandaag vinden de allereerste sessies plaats.

Rijexamen met gps verplicht in Nederland, niet in ons land: 'Niet alle eigenaars van een auto hebben een gps'

21-12-2018 In de meeste ons omliggende landen kan je enkel een rijbewijs halen met een auto van de rijschool. In Nederland moeten die auto's vanaf maart verplicht een gps hebben, zodat het examen kan worden afgelegd met gps. 'In België is dat nog niet ingevoerd. De redenering is dat niet alle eigenaars van een auto een gps hebben', zegt Jeroen Smeesters van de federatie van erkende rijscholen Federdrive.

Brussels parket onderzoekt zwendel in valse attesten rijexamens

09-08-2018 Het parket van Brussel is een zwendel in valse attesten van rijbewijsexamens op het spoor. Minstens drie personen al probeerden hun rijbewijs terug te krijgen na een veroordeling door de politierechtbank door een vervalst attest van slagen voor het theoretisch en praktisch rijexamen neer te leggen.

Weyts: 'Rijbewijs-shoppen in Brussel of Wallonië is niet mogelijk'

05-06-2018 Vlamingen die in Wallonië of Brussel hun rijexamen doen, zullen in Vlaanderen geen rijbewijs krijgen, dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). In Vlaanderen gelden er andere regels voor de rijopleidingen. Gaan 'rijbewijs-shoppen' in een ander gewest kan dus niet, aldus Weyts. Bij Radio 2 deed een jongen uit Beersel z'n verhaal die een rijexamen aflegde in Waterloo en nu geen rijbewijs krijgt.

Rijbewijs met punten afgevoerd: 'Pakkans op Belgische wegen is te laag'

02-05-2018 Er komt geen rijbewijs met punten in België, althans niet voor 2021. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) voert het plan af omdat uit een studie van het verkeers­veiligheids­instituut VIAS blijkt dat de pakkans voor verkeers­overtredingen op onze wegen te klein is. Een rijbewijs met punten heeft maar effect als die pakkans groot genoeg is, zo blijkt.

Pas als veertiger of vijftiger voor het eerst achter het stuur? Maaike Cafmeyer (43) is niet alleen

20-04-2018 Hoewel het merendeel van de bestuurders-in-spe die zich aandient bij de rij-examencentra 18 jaar is, zijn er ook veertigers, vijftigers en zestigers die dan pas voor het eerst hun rijbewijs behalen. Actrice Maaike Cafmeyer (43), die gisteren met succes haar rij-examen aflegde voor het Eén-programma 'Vandaag over een jaar', is dus geen uitzondering. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit en Goca. Een leeftijdsbeperking op het behalen van een rijbewijs is er trouwens niet.

Hoe zou u scoren op het nieuwe theoretisch rijexamen? Doe hier de test

02-12-2017 Sinds het theoretisch rijexamen een zevental maanden geleden een pak strenger is geworden, slagen minder mensen. Wil u weten hoe u het ervan af zou brengen? VAB gaf ons alvast vijf voorbeeldvragen die u hieronder kan oplossen. De antwoorden vindt u helemaal onderaan. Spieken rekenen we eveneens mee als een zware fout.

Minder mensen slagen voor strenger theoretisch rijexamen: 'Gokken is nu uit den boze'

02-12-2017 Minder mensen slagen voor het theoretisch rijexamen sinds het zo'n zeven maanden geleden een pak strenger werd. Dat schrijft Het Belang van Limburg op basis van cijfers die CD&V-parlementslid Lode Ceyssens opgevraagd had. 'Niet te verwonderen', benadrukt mobiliteitsorganisatie VAB. 'Vroeger gokte één op de drie jongeren, nu is gokken uit den boze.'

Nieuwe rijopleiding start op 1 oktober

01-04-2017 Na het rijexamen wordt in Vlaanderen ook de rijopleiding vernieuwd. Vanaf 1 oktober moet je met een theoretisch rijbewijs minstens 9 maanden in plaats van 3 maanden oefenen voor je een examen kan afleggen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Nieuw rijexamen is een feit: 'De lat wordt hoger gelegd'

28-10-2016 De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor het vernieuwde theoretische en praktische rijexamen. Op het theoretische examen zullen zware fouten in de toekomst ook zwaarder bestraft worden. Bij het praktijkexamen zullen voortaan zes in plaats van twee manoeuvres moeten uitgevoerd worden. 'Ook de absurde straftijd van drie jaar voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen, wordt geschrapt', legt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) uit.

Risicoperceptietest en meer manoeuvres op strenger rijexamen

18-08-2016 Ernstige fouten die zwaarder doorwegen in het theoretische examen en via computersimulaties een 'risicoperceptietest' doorstaan in het praktische gedeelte: met onder meer deze 'ingrepen' maakt de Vlaamse regering het rijexamen vanaf 1 juni 2017 strenger.

Brussel neemt antifraudemaatregelen bij theoretisch rijexamen

29-02-2016 De Brusselse staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) heeft enkele antifraudemaatregelen doorgevoerd bij het theoretisch rijexamen. Voortaan wordt geput uit meer examenvragen en is de volgorde van de vragen willekeurig. Dat gebeurt nadat de Nederlandse organisatie 'Zeker slagen' ook in Brussel actief was geworden. 'Zeker slagen' stoomt kandidaten klaar door hen de juiste reeks vragen van buiten te leren kennen. De kandidaten slagen dan in het examen zonder de stof te kennen.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!