loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Ken je voertuig: autoverlichting

De dagen beginnen te korten, de winter komt in zicht. Hoog tijd om je autolichten én kennis ervan op te poetsen. Onze autojournalist Ken doet alles uit de doeken.

Ken je voertuig: autoverlichting

Dimlichten, grootlichten, mistlichten. Ken jij de verschillende soorten autoverlichting en weet je wanneer je dewelke mag of moet gebruiken?

Wanneer moet je je mistlichten gebruiken?

Het is vervelend rijden in de mist, en een perfect werkende verlichting van je wagen is levensnoodzakelijk. Dat wil niet zeggen dat je meteen je grootlichten moet aansteken, want dan zie je juist minder goed. Zo gebruik je je verlichting correct.

Waarom brandt de wegverlichting niet altijd?

Vanuit de lucht mag ons landje dan oplichten als een vuurbol, er bestaat wel degelijk een plan om een teveel aan wegverlichting te voorkomen. Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer licht toe.

De brandende lampjes op je dashboard en wat ze betekenen

Elk automerk en -model heeft een eigen dashboard. Een opsomming geven van alle mogelijke bestaande lampjes, is dus zo goed als onmogelijk. We overlopen de meest courante signalen en wat ze betekenen! De eerste categorie bestaat uit de werkingssignalen. De tweede categorie bestaat uit de waarschuwingssignalen. Ze geven niet noodzakelijk een gevaar aan maar negeer…

Je richtingaanwijzer gebruiken

Andere bestuurders om je heen laten weten wat je van plan bent hoort bij veilig autorijden. Het is niet moeilijk om je richtingaanwijzers te gebruiken, en over het algemeen is het wettelijk verplicht als je afslaat of van rijstrook verandert. Door richting aan te geven communiceer je met andere weggebruikers. Hierdoor blijven jij en de andere bestuurders veilig en worden ongelukken voorkomen.

Autorijden in het donker

Hoewel het misschien moeilijk te zeggen is of een zwarte vorm voor je koplampen een hert of een voetganger is wanneer je 's avonds laat op de weg bent, is het niet moeilijk om in te zien waarom veel automobilisten er zo tegenop zien om in het donker te rijden. Ondanks het feit dat er meestal overdag wordt gereden, doen ongeveer 40-50% van alle ongevallen zich 's nachts voor. Er is echter helemaal geen reden dat het 's nacht onveiliger zou zijn om te rijden -- met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je ook in het donker veilig rijden, goed zichtbaar zijn en zelfs genieten van de unieke ervaring van een nachtelijke rit!

Veilig in de mist rijden

Rijden in de mist kan een enge ervaring zijn, vooral als je het niet gewend bent. Het is een dichte 'wolkenband', die op de grond ligt. Zie hier hoe je veilig in de mist rijdt.

Autokeuring controleert voortaan strenger op autolichten

02-12-2019 Vanaf vandaag gelden strengere regels bij de autokeuring en die hebben vooral met de lichten van de wagen te maken. Zo krijgt de auto een rode kaart als een van de drie stoplichten niet werkt, of als de verklikkerlichtjes van de richtingaanwijzers op het dashboard het niet doen. Er is wel een overgangsperiode van één jaar, dus voorlopig blijft het bij een waarschuwing.

Is fietsen naar het werk in het donker verantwoord? 'Minder veilig, maar goede fietsverlichting en aangepaste outfit brengen soelaas

18-11-2019 Het wordt steeds vroeger donker en de combinatie van regen en vallende bladeren maken fietsen van en naar het werk gevaarlijker, maar daar kunnen fietsers zich tegen wapenen. 'Het is absoluut minder veilig om in het donker te fietsen, omdat je minder zichtbaar bent in het verkeer. Daarom is een goede fietsverlichting heel belangrijk. Daar bovenop kan je reflecterende accessoires dragen', zegt Werner De Dobbeleer in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Een op de vijf auto's heeft jaarlijks defect licht

29-10-2016 Een op de vijf auto's heeft het afgelopen jaar een defect licht gehad. Vooral bij auto's ouder dan tien jaar gaan de lichten vaak kapot (33 procent), maar toch had ook 7 procent van de auto's jonger dan vier jaar een defect licht in 2016. Dat meldt mobiliteitsclub VAB op basis van een bevraging bij 1.140 automobilisten.

'Bijna helft automobilisten gebruikt richtingaanwijzer niet'

17-03-2016 Bijna de helft van de automobilisten gebruikt geen richtingaanwijzer om van rijstrook te veranderen op de snelweg, en gemiddeld 4 op de 10 gebruiken de richtingaanwijzer niet om een zijstraat in te slaan. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Touring. De mobiliteitsorganisatie noemt dit nonchalante rijgedrag levensgevaarlijk voor motorrijders, bromfietsers en fietsers.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!