loading

Internet

Er zijn verschillende websites met informatie over de verkeersregels. Hieronder vindt u enkele artikels die we hebben gevonden op andere websites. Klik op de kernwoorden om de artikels te lezen.


Rijden met een handgeschakelde versnellingsbak

Voor mensen die net leren rijden of gewend zijn aan een automaat kan rijden met een handgeschakelde auto moeilijk lijken. Gelukkig is het niet moeilijk om de basisconcepten van wegrijden en schakelen onder de knie te krijgen. Je moet gewend raken aan het koppelingspedaal, het gebruik van de versnellingspook en je moet oefenen op wegrijden, stoppen en schakelen bij verschillende rijsnelheden. Maar de enige manier om goed te leren rijden in een auto met schakelbak is door veel oefening. Dus ga na het lezen van dit artikel vooral veel oefenen!

Een automaat rijden

Auto's met automaat bieden veel voordelen, zowel voor beginnende als ervaren chauffeurs. Ze zijn eenvoudiger te bedienen dan handgeschakelde versnellingsbakken en ze bieden meer comfort op langere afstanden. In dit artikel leggen we je uit hoe je een automaat bedient, maar onthoud: voordat je kunt gaan rijden moet je een geldig rijbewijs hebben en een goed begrip hebben van alle geldende verkeersregels.

Een stuurslot ontgrendelen

Een stuurslot is een van de manieren waarop je auto beveiligd wordt. Het doel van een stuurslot is te voorkomen dat iemand zonder sleutel, of met de verkeerde sleutel de auto kan besturen. Je ontgrendelt je stuurslot normaal gesproken door je sleutel in het contactslot te draaien. Maar door slijtage van het contactslot kan het gebeuren dat het stuurslot niet meer ontgrendelt. Probeer als dat gebeurt eerst de stappen in dit artikel voordat je de auto naar een garage brengt.

Je autostoel goed instellen

Door je autostoel goed in te stellen rij je comfortabeler en veiliger. Er zijn verschillende manieren waarop je je autostoel kunt aanpassen, je kunt je stoel bijvoorbeeld dichterbij of verder weg van je stuur schuiven, je kunt de hoek van de rugleuning aanpassen, en je kunt je hoofdsteun omhoog en omlaag bewegen. Nadat je je stoel goed hebt ingesteld op het gebied van comfort en veiligheid moet je er ook nog op de juiste manier in gaan zitten. En onthoud dat je altijd je gordel draagt!

Achteruit inparkeren

Het is haast onvermijdelijk dat je zo af en toe je auto achteruit moet inparkeren. De meeste mensen rijden vooruit een parkeerplek in, en er achteruit weer uit. Maar als je eenmaal weet hoe je achteruit kunt inparkeren, zul je merken dat het zoveel gemakkelijker is om meteen weer weg te kunnen rijden. Dit is een vaardigheid die je aan kunt leren, en je zult veel moeten oefenen op een rustige plek. Als je goed hebt geoefend en de vaardigheid onder de knie hebt, kun je altijd overal parkeren.

Je richtingaanwijzer gebruiken

Andere bestuurders om je heen laten weten wat je van plan bent hoort bij veilig autorijden. Het is niet moeilijk om je richtingaanwijzers te gebruiken, en over het algemeen is het wettelijk verplicht als je afslaat of van rijstrook verandert. Door richting aan te geven communiceer je met andere weggebruikers. Hierdoor blijven jij en de andere bestuurders veilig en worden ongelukken voorkomen.

Een autoband verwisselen

Sta je langs de kant van de weg met een lekke band? Wil je zelf je wiel kunnen verwisselen zonder om hulp te hoeven vragen? Gelukkig is het verwisselen van een band niet zo moeilijk als het lijkt, als je tenminste goed bent voorbereid en het niet erg vindt om de handen uit de mouwen te steken.

Bandenspanning controleren van autobanden

Verkeerde bandenspanning kan leiden tot hoger brandstofverbruik, ongelijkmatige slijtage en zelfs klapbanden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig, in ieder geval elke maand, je bandenspanning controleert.

Bepalen wanneer autobanden vervangen moeten worden

Vraag je je weleens af wanneer versleten autobanden vervangen moeten worden? De staat van je banden speelt een cruciale rol bij de veiligheid, wegligging en efficiëntie van je auto. Volgens brancheorganistie VACO rijden veel automobilisten (41%) met tenminste één band die beschadigd of versleten is. Bij 9% komt daardoor zelfs de verkeersveiligheid in gevaar. De meeste banden zijn ontworpen om gedurende hun volledige levensduur dezelfde prestaties te leveren, maar bij te veel slijtage verliest je auto tractie en remcapaciteit. Hier zijn wat tips om je te helpen beslissen of het tijd is voor nieuwe banden.

Een auto starten

Als je net hebt leren rijden, kan het starten van een auto best een uitdaging zijn. Gelukkig is het hele proces zo ontworpen dat het gemakkelijk gaat, of je nu een automaat of een handgeschakelde auto hebt. Dit artikel loodst je er doorheen - kijk maar bij Stap 1 om te beginnen.

Afleiding tijdens het autorijden voorkomen

Elk jaar weer komen duizenden mensen om het leven als gevolg van afgeleid raken tijdens het autorijden. Je kunt afleiding beperken door van tevoren te beslissen over je route, je telefoon uit te zetten en te wachten met eten tot je auto geparkeerd is. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je moet autorijden met passagiers, om afleiding tijdens het rijden te voorkomen.

Het oliepeil van je auto controleren

Om problemen aan de motor van je auto te voorkomen is het belangrijk dat je het oliepeil regelmatig controleert. Motorolie is het smeermiddel tussen de bewegende delen van een motor, als het peil te laag is zullen de onderdelen sneller slijten en zul je sneller problemen ondervinden. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf het oliepeil te checken en eventueel olie bij te vullen. Lees hier hoe dat moet.

Schakelen op een motor

Een van de belangrijkste processen van het motorrijden is schakelen. Het lijkt misschien moeilijk, maar schakelen op een motor is eigenlijk heel makkelijk. In dit artikel laten we je zien hoe je het doet!

Een oververhitte motor afkoelen

Eigenlijk zou iedereen met een rijbewijs moeten weten hoe je een oververhitte motor afkoelt. Door het probleem te analyseren en op te lossen kun je snel weer de weg op en het scheelt een hoop geld. En als je toch naar de garage moet, kun je beter uitleggen wat het probleem is.

Het chassisnummer en de motorcode vinden

Het chassisnummer wordt gevormd door de laatste zes cijfers van het VIN-nummer van je auto (Voertuig Identificatie Nummer), dus je moet het VIN-nummer zoeken om je chassisnummer te achterhalen. Bij auto's en motorfietsen kan het nummer op verschillende plekken zitten, dus waar je moet zoeken hangt af van het voertuig. Het motornummer vind je op het motorblok van je auto of motorfiets. Lees gauw de tips in dit artikel als je het VIN-nummer of het motornummer van je voertuig nodig hebt.

Autorijden in het donker

Hoewel het misschien moeilijk te zeggen is of een zwarte vorm voor je koplampen een hert of een voetganger is wanneer je 's avonds laat op de weg bent, is het niet moeilijk om in te zien waarom veel automobilisten er zo tegenop zien om in het donker te rijden. Ondanks het feit dat er meestal overdag wordt gereden, doen ongeveer 40-50% van alle ongevallen zich 's nachts voor. Er is echter helemaal geen reden dat het 's nacht onveiliger zou zijn om te rijden -- met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je ook in het donker veilig rijden, goed zichtbaar zijn en zelfs genieten van de unieke ervaring van een nachtelijke rit!

Veilig invoegen op de snelweg

Leren invoegen tijdens de rijlessen kan een stressvolle ervaring zijn. De omstandigheden en het gedrag van andere weggebruikers kunnen onvoorspelbaar zijn, daarom is het niet altijd mogelijk om dezelfde regels op alle situaties toe te passen. Om veilig in te voegen, moet je natuurlijk de verkeersregels goed begrijpen, maar je moet ook goede reflexen hebben. Begin bij stap 1 om alles te leren wat je moet weten om in te voegen zonder ongelukken te veroorzaken.

Omgaan met bumperklevers op de weg

Bumperkleven is die situatie waarin de ene auto te dicht op een andere auto volgt. Er is geen specifieke afstand om bumperkleven exact te definiëren, het is meer gebaseerd op wat je wel of niet prettig vindt en de waarschijnlijkheid van een ongeval. Als je denkt dat een andere auto te weinig afstand houdt, dan kun je een aantal dingen proberen om de situatie op te lossen en je situatie veiliger te maken.

Tanken

Als je net je rijbewijs hebt of je laat normaal altijd je partner tanken word je misschien een beetje nerveus als je ziet dat je tank bijna leeg is. Weten hoe je moet tanken is een belangrijke vaardigheid, en toch leer je dat gek genoeg niet tijdens de rijlessen. Maar maak je niet druk, iedereen kan het, jij dus ook, en we vertellen je in dit artikel precies hoe je het doet.

Omgaan met wagenziekte

Wagenziekte ofwel reisziekte is een probleem waar veel mensen tegenwoordig last van hebben. Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat de signalen die de ogen en het binnenoor aan de hersenen doorgeven niet met elkaar kloppen. Het binnenoor vertelt de hersenen dat het lichaam beweegt, maar volgens de ogen beweegt het lichaam niet. Door deze tegenstrijdige signalen krijgt men last van de vele symptomen van wagenziekte. Ook al kun je er niet van genezen, er zijn wel enkele manieren om wagenziekte minder onaangenaam te maken.

Zelf het basisonderhoud van je auto doen

Je hoeft echt niet handig te zijn om zelf het basisonderhoud van je auto te kunnen doen. Je kunt geld en gedoe besparen door zelf een aantal eenvoudige stappen uit te voeren, dan weet je zeker dat je auto het gewoon blijft doen. En dan sta je voorlopig niet meer langs de kant van de weg. Pleeg gewoon regelmatig onderhoud en voer regelmatig inspecties uit, dan is je auto betrouwbaar, veilig en klaar voor de weg. Ga snel naar stap 1 voor meer informatie.

De accu van je auto opladen

Autoaccu's worden opgeladen door de motor van je auto, meestal kun je wel vijf jaar met een accu doen voordat deze vervangen moet worden. Maar zelfs de beste accu's zijn af en toe leeg—bijvoorbeeld als je je lichten aan hebt gelaten. Dat kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is het heel eenvoudig om je accu weer op te laden.

Rijangst overwinnen

Sommige zeggen niet van autorijden te houden of zijn bang om achter het stuur te kruipen. Als jij het idee hebt dat je extreem bang bent om plaats te nemen achter het stuur en deze angst jou in zijn greep houdt, heb je wellicht een fobie voor autorijden. Deze specifieke fobie geeft je wellicht het gevoel dat je in gevaar bent wanneer je een voertuig bestuurt of passagier bent. Je zou zelfs te maken kunnen krijgen met paniekaanvallen, hartkloppingen, hyperventilatie of gevoelens van extreme angst. Als rijangst je leven beheerst en je weerhoudt van het op je gemak besturen van een voertuig, of het überhaupt onmogelijk maakt om auto te rijden, is het belangrijk dat je jezelf confronteert met de fobie. Door jezelf te confronteren met de angstwekkende situatie, kun je weer in de auto stappen en de controle over je leven terugkrijgen.

Ruitenwissers vervangen

Ruitenwissers worden gemaakt van rubber en zijn dus na een paar maanden waarin ze sneeuw, regen en stof van je voorruit vegen versleten. Je kunt met je auto naar een garage gaan om ze te laten vervangen maar je kunt dit ook zelf doen. De manier waarop je dit doet is op de meeste modellen toepasbaar.

Achteruitrijden in een auto

Zowel ervaren als onervaren chauffeurs kunnen moeite hebben met achteruitrijden. Achteruitrijden kan lastig zijn omdat de wielen waarmee gestuurd wordt voor je zitten terwijl je naar achter gaat. Daar komt bij dat je niet alles goed kunt zien. Maar door langzaam te rijden en goed te letten op wat er om je heen is kun je je achteruitrijdvaardigheden aanzienlijk verbeteren.

Een auto ongeluk voorkomen

Auto-ongelukken gebeuren continu. Elke 5 seconden gebeurt er ergens ter wereld wel een aanrijding. Het voorkomen van ongelukken kan je een hoop ellende, tijd en geld besparen. Dit betekent dat je anticiperend moet leren rijden. Maar wat is dat precies?

Remvloeistof controleren

Het remsysteem in je auto is een van de hydraulische systemen in je auto. Als je op je rempedaal drukt, wordt vloeistof vanuit de hoofdremcilinder via de remleidingen naar de remschijven gepompt, waardoor de auto afremt door middel van wrijving. Om het systeem goed te laten werken moet er voldoende remvloeistof in het systeem zitten, en de vloeistof moet in goede conditie zijn.

Je fietszadel goed afstellen

Een fietszadel op de juiste hoogte is essentieel als je comfortabel wilt fietsen met een efficiënt energiegebruik, en het kan blessures helpen voorkomen. Gelukkig is het afstellen van een zadel bij de meeste fietsen heel eenvoudig, met een paar simpele aanpassingen staat je zadel weer helemaal goed.

Wakker blijven tijdens een lange autorit

Wanneer je lange afstanden moet autorijden is het heel normaal om je moe te voelen (vooral 's nachts). Als je merkt dat je niet wakker kunt blijven, zorg er dan voor dat je eerst over voldoende energie beschikt voorafgaand aan de lange rit, door een kort dutje te doen. Ben je onderweg, drink dan iets met cafeïne en neem kleine, gezonde tussendoortjes. Je kunt ook naar muziek of radioprogramma's luisteren om alert te blijven. Als je te moe bent om te rijden, zoek dan een parkeerplaats op en doe een dutje. Het is zeer gevaarlijk om te rijden als je niet in staat bent om wakker te blijven.

Een tweedehandse auto controleren voor je hem koopt

Als je erover denkt een tweedehandse auto te kopen, weet dan dat dit geen gemakkelijke opdracht is. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden. Het wordt nog verwarrender als je voor het eerst een tweedehandse auto koopt. Er zijn veel punten die je moet nagaan bij een tweedehandse auto, maar het belangrijkste is dat je de auto fysiek controleert voordat je een beslissing neemt.

Je voorruit ijsvrij maken

Het is niet veilig om te gaan rijden als er ijs op je voorruit zit. Verwijder altijd voordat je gaat rijden ijs en sneeuw van je voorruit, om je eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers te garanderen.

Sneeuwkettingen omleggen

Op sommige bergwegen waar het glad is en waar veel sneeuw ligt kan het nodig zijn of zelfs verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Sneeuwkettingen kunnen er afschrikwekkend uitzien, maar het basisidee is heel simpel: je legt ze om je banden heen, je rijdt langzaam naar voren en dan zet je ze strakker. Als het koud is en het sneeuwt is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je de sneeuwkettingen bevestigt voordat je de besneeuwde wegen bereikt maak je het jezelf makkelijker.

Aquaplaning voorkomen

Aquaplaning ontstaat wanneer je banden meer water moeten verwerken dan ze kunnen afvoeren, ze verliezen hierdoor het contact met de weg en glijden over het wateroppervlak. De waterdruk voor de banden creëert een dun laagje water onder de banden, de banden hebben dan geen wrijving meer en de chauffeur kan de controle verliezen. Het is goed om te leren hoe je aquaplaning kunt voorkomen en wat je moet doen als het toch gebeurt. Het kan een angstige ervaring zijn, maar het belangrijkste is dat je je kalmte bewaart.

Veilig autorijden in de regen

In de regen de weg op gaan kan zowel eng als gevaarlijk zijn, en het is belangrijk om nat weer serieus te nemen als je onderweg bent. Er zijn veel dingen die je kunt doen om het rijden onder regachtige omstandigheden veiliger te maken, onder andere door ervoor te zorgen dat je auto er klaar voor is en dat je altijd goed zicht hebt. Maar het allerbelangrijkste is dat je je rijgedrag aan dient te passen naar de omstandigheden en dat je een aantal van je gewoontes moet aanpassen om te voorkomen dat je van de weg glijdt, slipt, of betrokken raakt bij een aanrijding.

Je auto uit de sneeuw krijgen

Met je auto vastzitten in de sneeuw - in Nederland komt het niet zo vaak meer voor door de milde winters van de laatste jaren, maar op wintersport kun je nog steeds in een benarde situatie terechtkomen. Je kunt van de weg raken en in de sneeuw terecht komen, of je kunt 's ochtends uit je appartement stappen en je auto helemaal ondergesneeuwd terug vinden. De volgende keer dat dat gebeurt kun je onderstaande stappen proberen.

Veilig in de mist rijden

Rijden in de mist kan een enge ervaring zijn, vooral als je het niet gewend bent. Het is een dichte 'wolkenband', die op de grond ligt. Zie hier hoe je veilig in de mist rijdt.

Condens van de voorruit verwijderen

Je voorruit beslaat wanneer lucht van verschillende temperaturen mengt en condenseert. Condens wordt in de zomer veroorzaakt door warme buitenlucht die je koude voorruit raakt. In de winter ontstaat het wanneer de warmte lucht binnenin de auto de koude voorruit raakt. Begrijpen hoe condens zich vormt kan je helpen om er vanaf te komen, afhankelijk van het seizoen. Je kunt ook stappen ondernemen om te voorkomen dat je voorruit beslaat.

Een aanhanger aankoppelen

Als je een aanhanger niet goed aankoppelt, kunnen zowel je auto als je aanhanger ernstig beschadigd raken. Ook loop je het risico met andere weggebruikers in een ongeluk terecht te komen als je je aanhanger tijdens het rijden bijvoorbeeld verliest. Het aankoppelen van een aanhanger is erg makkelijk en kan binnen een paar minuten gepiept zijn.

Motorrijden (beginner)

Motor leren rijden kan heel leuk zijn. De beste manier om het goed te leren is om het veilig en gecontroleerd te doen. Zorg altijd voor goede veiligheid en voor een veiligheidsuitrusting die past bij het soort motorrijden dat je gaat doen. Beginners kunnen een veiligheidscursus voor motorrijders doen waarmee ze leren om een goede rijder te zijn.

Een auto besturen

In Hollywood-films zijn vaak heftige achtervolgingen te zien, dat zijn niet bepaald demonstraties van veilig stuurgedrag in een auto. Het is wel te begrijpen, want een auto die op een veilige manier bestuurd wordt ziet er nou eenmaal niet zo spannend uit op het witte doek. Twee belangrijke facetten van veilig sturen zijn: beide handen aan het stuur en beide ogen op de weg.

Brandstof besparen

Er zijn allerlei manieren om op geld voor brandstof te besparen, maar de meest effectieve manier is toch wel de hoeveelheid brandstof die je gebruikt te verminderen. Als je hebt besloten dat je de auto nodig hebt om je bestemming te bereiken zijn hier trucjes die kunnen helpen om je brandstofverbruik te verminderen.

Paardrijden

Bijna net zo lang als de mensheid bestaat, rijden mensen al paard. Een gedetailleerde en geavanceerde techniek is belangrijk, maar er is niks zo essentieel als een goede relatie tussen mens en paard. Paardrijden is voor veel mensen een intensieve ervaring. Om goed te leren paardrijden is gedetailleerde een-op-eeninstructie van groot belang, maar met dit basisoverzicht leer je hoe je je kan voorbereiden op je eerste les. Je leert hoe je een paard gereedmaakt om gereden te kunnen worden, de juiste manier waarop je op een paard moet zitten, en commando’s en technieken voor zowel Engels als westernrijden.

Sociaal

Help ons met het verspreiden van de verkeersregels op het internet, samen kunnen we de openbare weg voor iedereen veiliger maken. Plaats een reactie of deel op sociale media!Beste student! Op deze pagina vindt u links naar informatieve websites, zo proberen we u te helpen om de juiste informatie te vinden. Zijn er nog websites dat we kunnen toevoegen of heeft u misschien zelf een website gemaakt? Laat het ons hieronder weten!